Засилва се натискът върху месопреработвателния сектор в Германия след огнището на COVID-19

  • 22 юни 2020 20:59

  • 2211
  • 0
Засилва се натискът върху месопреработвателния сектор в Германия след огнището на COVID-19
© Pixabay

Германското правителство проучва юридическите възможности за търсене на отговорност от кланицата в провинция Северен Рейн-Вестфалия, станала огнище на коронавирус с над 1300 работници с положителен тест за COVID-19. Това заяви пред обществената телевизия АРД германският министър на труда Хубертус Хайл, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33001

"Смятам, че трябва да проучим какви са възможностите според гражданското право да бъде потърсена отговорност", каза Хайл.

Всеки двама от трима изследвани в кланицата в Германия е с COVID-19

Като основание за това той изтъкна причинените щети заради направените разходи за здравни мерки, а също и причинените от огнището щети за икономиката като цяло. Хайл заяви, че очаква "Тьонис", засегнатата компания, "да направи всичко, каквото трябва", за да ограничи щетите, след като към вчерашна дата в кланицата ѝ бяха доказани най-малко 1331 случая на новия коронавирус.

През уикенда "Тьонис" заяви, че обмисля варианта да поеме разходите за цялостното тестване в община Гютерсло в Северен Рейн-Вестфалия, където се намира засегнатото предприятие. Говорителят на федералното правителство Щефен Зайберт каза, че съществуващото законодателство ще бъде изменено така, че от догодина да бъдат гарантирани по-добри условия на труд.

Отделните провинции на Германия и митническите служби вече са инструктирани да правят по-строги проверки, добави той от Берлин.

Земеделският министър Юлия Кльокнер каза относно огнището в предприятието на "Тьонис", в което са наети много работници от източноевропейски страни като Румъния и България, че това не е изолиран случай.

В Германия налагат карантинните мерки с помощта на полицията

"Системата не може да продължи (да работи) по този начин", заяви тя за днешния брой на вестник "Пасауер Нойе Пресе".

Норберт Валтер-Борянс, съпредседател на Германската социалдемократическа партия, която е партньор в управляващата коалиция в Германия, заяви, че месопреработвателният сектор е създал система, "при която работниците се третират като брънки от производствена верига. Всичко трябва да бъде възможно най-евтино".

Правителството трябва да осигури добри условия на труд и правилно отношение към животните, каза той. "Разбира се, това ще направи продукцията по-скъпа", добави Валтер-Борянс.

В неделя премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет заяви, че засега няма причина цялата община Гютерсло да бъде затваряна с оглед на това, че инфекциите са локализирани. Към момента всички работници в кланицата се намират под някаква форма на карантина. Карантинните ограничения са в сила за общо около 7000 души.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини