Германия пуска мобилно приложение срещу разпространението на COVID-19

Мобилното приложение за проследяване и предупреждение в обстановка на коронавирус, подготвяно от германското правителство, ще бъде пуснато и активирано във вторник, предаде ДПА.

Смята се, че последните тестове на приложението са преминали добре.

То има за цел по-лесно да бъдат проследявани вериги на заразата и да гарантира, че разхлабването на ограниченията върху публичния живот няма да доведе до ръст на заразяванията, предава БТА.

Продажбите и цените на маските скочили главозамайващо в Германия

Приложението ще бъде официално представено от здравния министър Йенс Шпан, вътрешния министър Хорст Зеехофер, шефа на канцеларията на канцлерката Ангела Меркел - Хелге Браун, както и от представители на компаниите, които са го разработили - T-Systems и SAP.

Притежателите на мобилни телефони сами решават дали да инсталират приложението или не. То може също така да бъде деактивирано по-късно или да бъде деинсталирано.

То също така измерва чрез Блутут дали ползвателите са били по-близо от 2 м един от друг за период от 15 минути. Идентификационните номера са анонимни и се съхраняват между 2,5 и 5 минути.

Нови 258 заразени с коронавирус в Германия

Ако ползвателят е дал положителен тест за COVID-19 и е споделил информацията в приложението, другите ползватели биват алармирани, ако са имали контакт с него.

В приложението е включена и многопластова програма за защита на личните данни, която бе високо оценена от федералния комисар за защита на личните данни.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет