Германия възнамерява да възобнови пътуванията на туристи към Италия от 15 юни

  • 05 юни 2020 16:11

  • 379
  • 0
Германия възнамерява да възобнови пътуванията на туристи към Италия от 15 юни
© Getty Images/Guliver

Германия възнамерява да възобнови пътуванията на германски туристи до Италия от 15 юни, каза италианският външен министър Луиджи Ди Майо на съвместна пресконференция с германския си колега Хайко Маас, предаде ТАСС.

"Министър Маас ми съобщи за намерението да се отвори движението на туристи към Италия от 15 юни", заяви Ди Майо, който пристигна в Германия на първото си чуждестранно пътуване след края на карантината.

Той изтъкна необходимостта от запазване на единния подход в Европа към гарантирането на сигурността на туризма и транспортните превози, като не се допуска разпокъсване на европейския туристически пазар.

Луиджи ди Майо: Италия иска уважение от останалите страни в Европа

Ди Майо припомни, че Италия е разрешила на 3 юни свободното пътуване от страните от Европейския съюз, Шенгенската зона и Великобритания.

Маас потвърди, че от 15 юни ще бъдат разрешени пътуванията до Италия.

"Забраната ще бъде отменена, но ще обновяваме препоръките, като се водим от настоящите епидемиологични данни", каза той. По думите му обаче пътуванията "няма да бъдат както преди".

Ди Майо заяви, че Италия внимателно проучва предложението на американския президент Доналд Тръмп за разширяване на обхвата на срещата на върха на Г-7, включвайки още страни, сред които Русия.

Маас каза, че Германия е решена да не допусне нито една държава в ЕС да бъде изоставена в момент, когато Европа се опитва да се възстанови от икономическите вреди, нанесени от кризата с коронавируса, посочва Асошиейтед прес.

Германия също отваря границите си от 15 юни

Двамата с Ди Майо се опитаха да оставят в миналото напрежението, възникнало в началните етапи на пандемията в Европа. Италианският външен министър благодари на Германия за това, че се е съгласила да приеме 40 пациенти в критично състояние, за да помогне за облекчаване на натиска върху претоварените интензивни отделения в Италия.

През първите седмици от разпространението на вируса в Италия както националните, така и местни власти се оплакаха, че според тях в ЕС не се проявява солидарност към Италия в момент на нужда, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
379 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини