Луиджи ди Майо: Италия иска уважение от останалите страни в Европа

  • 30 май 2020 16:39

  • 1160
  • 0
Луиджи ди Майо: Италия иска уважение от останалите страни в Европа
© gettyimages (архив)

Италия иска уважение от останалите страни в Европа относно предстоящото отваряне на границите - въпрос, който се нуждае от координиран европейски отговор. Това заяви италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

"Наслушах се на много приказки за Италия в тези дни. Сега не е моментът за полемика, но аз искам да уточня нещо: Ние изискваме уважение. Ако някои си мисли, че може да ни третира като чумави, то нека да му бъде ясно, че ние няма да стоим, без да действаме", предупреди Ди Майо в изявление във Фейсбук.

Италия излиза поетапно от изолацията, наложена заради новия коронавирус и подготвя отваряне на границите си на 3 юни. Рим настоява за координирано подновяване на придвижването в Европа на 15 юни, като това ще означава и подновяване на европейско ниво на туризма - ключов отрасъл за италианската икономика, понесъл тежък удар заради коронавирусната криза. Няколко съседни на Италия страни обаче отказват да отворят на 15 юни сухопътните си граници с държавата, в която починаха от COVID-19 над 33 000 души. Това породи гнева на Рим, който гледа на това като на заобиколен начин да се попречи на туристите да се върнат на Апенините.

Такъв е по-специално случаят с Швейцария и Австрия. "Италия е все още гореща точка, въпреки че ситуацията вече се подобри в някои области", заяви по-рано тази седмица австрийският министър на здравеопазването Рудолф Аншобер. "По въпроса за отваряне на границите, ние имаме нужда от единен европейски отговор, защото ако действаме по различен и безразборен начин, духът на ЕС е изгубен. И Европа рухва", заяви днес Ди Майо.

Италия регистрира 87 нови смъртни случая от COVID-19, 516 са новозаразените

"Нашето търпение си има граници. Разбирам конкуренцията между различните държави, тя е легитимна, при условие че тя бъде справедлива", подчерта министърът и похвали "чудесата на Италия", припомняйки, че страната има "уникална красота и уникални плажове". Ди Майо също така съобщи, че ще посети Германия на 5 юни, Словения, на 6 юни и Гърция на 9 юни, за да разговаря с колегите си. "Вътрешната ситуация, всички данни за случаите на зараза ще бъдат винаги публично достояние. Ние винаги сме действали отговорно и прозрачно и ще продължим да го правим", увери външният министър.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1160 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини