Никола Саркози е искал да продаде ядрен реактор на Муамар Кадафи

  • 11 април 2012 09:16

  • 601
  • 0
Никола Саркози е искал да продаде ядрен реактор на Муамар Кадафи
©

Бившата шефка на контролираната от френската държава ядрена компания Арева (Areva) обвини президента Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в, че е искал да продаде ядрен реактор на бившия либийски лидер Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия поне до лятото на 2010 г., предаде Ройтерс.

Кадафи, който управляваше Либия в продължение на 42 години, бе свален и убит през октомври от подкрепени от НАТО бунтовници. Френските бойни самолети изиграха важна роля във въздушните удари на Aлианса. Бившият изпълнителен директор на компанията Ан Ловержон заяви в интервю, публикувано в сайта на седмичника "Експрес", че през юли 2007 г. Саркози предложил да се продаде ядрен реактор на правителството на Кадафи за обезсоляване на морска вода. Ловержон посочва, че енергично се е противопоставила на предложението. "Държавата, за която се предполагаше, че е отговорна, подкрепяше тази лудост. Представете си как биха изглеждали нещата сега, ако го бяхме направили", казва тя. Ловержон добавя, че е имала друга среща по този въпрос със съветник на Саркози и шефа на държавната енергийна компания Електрисите дьо Франс през 2010 г.

Ловержон бе уволнена през юни м.г. след 10 години начело на Арева, която е водещият световен производител на ядрени реактори и подписа договор за консултиране на българското правителство за АЕЦ Белене. Тя упрекна Саркози, че създал кланова система във френската ядрена мрежа. "Тази система защитаваше идеята за продажба на ядрени оборудвания от нисък клас в чужбина и предлагаше да прехвърлим интелектуалната си собственост на китайците и да продаваме ядрени устройства в страни, където това не бе разумно", заявява Ловержон. Тя посочва, че Саркози й предложил пост в правителството си след като бил избран за президент през 2007 г., но тя отказала.

Последвайте канала на

БТА
601 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини