Дания поведе излизането от карантината

  • 19 май 2020 14:18

  • 1152
  • 0
Дания поведе излизането от карантината
© Pixabay

Четири седмици след като Дания започна смекчаването на своите карантинни мерки, в понеделник датчаните се завърнаха в кафенетата и ресторантите, уверени, че епидемията от коронавируса е под контрол.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Миналия месец Дания стана първата страна в Европа, която отвори училищата, детските градини и малките търговски обекти. Това не доведе до ръст на болните от COVID-19.

Жертвите от COVID-19 в Европа продължават да се увеличават

"Бързото въвеждане на карантината и фактът, че датчаните наистина чуха посланията от властите за добра хигиена и за социално дистанциране, са главните причини да стигнем дотук", каза Ханс Йорн Колмос, професор по клинична микробиология в Университета на Южна Дания, предаде БТА.

За разлика от французите и италианците, датчаните по-рядко прибягват до прегръдка и целувка като форма на поздрав, което също се оказва фактор, ограничаващ разпространението на вируса, заяви Колмос.

Броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса, както и репродукционният коефициент R, мярка за преносимостта на вируса, се понижават. Здравните власти в петък за първи път след 13 март не съобщиха за смъртни случаи. Сега медицински експерти казват, че е "много малко вероятно" Дания да бъде засегната от втора вълна на инфекцията, отнела досега живота на 548 души в страната.

При население от само 5,8 млн. човека, смъртността в Дания е на същото равнище като в Германия - около 9 на 100 000 - много по-ниско, отколкото в повечето от останалите европейски страни. Тя е 36 в съседна Швеция, 33 в Нидерландия, 52 в Италия и Великобритания. Тези резултати са постигнати без масово тестване и проследяване на контактите (на заразените).

Дания обяви, че е овладяла епидемията от коронавируса

Дания не е препоръчала използването на маски, както направиха много други страни. Още в началото на епидемията Дания се отказа от всеобхватно тестване и от схеми за проследяване, отчасти поради недостига на тестови комплекти, въпреки призивите от СЗО за разширяване на тестването. Датските власти започнаха по-масово тестване чак в края на април, а миналата седмица съобщиха, че ще стартират схема за проследяване.

Дания беше една от първите европейски страни, която обяви карантина, още на 11 март, като ограничи публичните събирания и затвори училищата, ресторантите и баровете, но наложи не толкова стриктни ограничения върху всекидневния живот, както в Италия или Франция.

Месец по-късно правителството пое към постепенно отваряне, като разреши на най-малките деца да се върнат на училище, което предизвика някои опасения у медицинските експерти, според които това става твърде рано. Миналата седмица Дания стартира Фаза 2 от облекченията, като разреши отварянето на моловете, последвани тази седмица от кафенетата и ресторантите.

"Вече държим коронавируса под контрол", каза премиерката Мете Фредериксен миналата седмица.

Когато копенхагенското кафене "Кофи Колектив" отвори за седящи клиенти в понеделник, то беше по-тихо от обичайното. Повечето посетители си пиеха кафето сами на раздалечени маси, а някои седяха на външните маси на улицата.

"Мисля, че решението (да обявим карантината рано) беше правилно, защото, както виждаме от статистиката, всичко при нас е сработило по-добре, отколкото в някои съседни страни", каза Елен Валентин Асмус - илюстратор график, докато се наслаждаваше на кафето си в заведение за първи път от два месеца.

"Мисля, че в Дания е налице утвърдена култура за спазване на правилата и на призивите на правителството и това помага всеки да се отнася сериозно към ограниченията и социалното дистанциране", - каза Сидни-Йохана Стевънс, стратег в изследователска и дизайнерска лаборатория в Копенхаген.

Датчаните започнаха да се връщат на работа този месец, но на много места има ограничение за броя на служителите, на които е разрешено да се върнат на работа, поради което общественият транспорт е наполовина празен. Бързото влизане в карантината, а сега и бързото отваряне, отчасти се дължи на централизираната правителствена структура в Дания, която позволява бърза и лесна координация и единодействие, каза Ян Правсгаард Кристенсен, професор по имунология на инфекциозните заболявания в Копенхагенския университет.

Решението на правителството за ранно въвеждане на карантина контрастира с подхода на Швеция, където броят на смъртните случаи, съотнесен към числеността на населението, е четири пъти по-голям, тъй като властите там оставиха голяма част от обществото отворена. Фредериксен каза, че политически решения трябваше да се вземат бързо, а изчакването на научни данни би изложило на риск живота на твърде много хора или би нанесло ненужни щети на икономиката.

"Стратегията, към която се придържаме, е наш политически избор, заяви датската премиерка миналия месец - Нашият подход е научно обоснован, но ние не можем да чакаме за данни. Просто бихме рискували да има твърде много починали, ако чакахме."

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1152 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини