Евродепутатите ще обсъдят отраженията от пандемията от коронавируса

  • 13 май 2020 07:25

  • 899
  • 0
Евродепутатите ще обсъдят отраженията от пандемията от коронавируса
© Getty Images/Guliver

Европейският парламент ще заседава тази седмица, за да обсъди отраженията от пандемията от Ковид-19. Програмата на седмичната сесия в Брюксел предвижда днес евродепутатите да разискват действията на държавите от ЕС и мерките, предприети досега за овладяване на разпространението на заразата.

Също днес ЕП ще обсъди необходимостта от промени в следващия общ многогодишен бюджет, за да бъдат предвидени повече средства за възстановяването на икономиката след новата криза. Предвижда се в петък евродепутатите да приемат резолюция.

Евродепутати от ЕНП: ЕС трябва да доказва полезността си постоянно, за да оцелее

Тази вечер ЕП ще разисква предприетите от Унгария извънредни безсрочни мерки, оправдани с Ковид-19, предаде БТА. 

Евродепутатите ще дадат оценка за въздействието на мерките върху демокрацията, върховенството на закона и основните права. През април те приеха резолюция, в която определиха мерките на Будапеща като "напълно несъвместими с европейските ценности".

Утре ЕП ще отбележи 70-годишнината от Декларацията на Шуман и ще разисква днешните и бъдещите предизвикателства пред ЕС. Декларацията на френския външен министър Робер Шуман от 9 май 1950 г. определи посоката на Европа след Втората световна война.

Също в четвъртък евродепутатите ще обсъдят използването на приложения за електронни устройства в усилията за ограничаване на пандемията. Предвижда се да бъдат поставени въпроси за съобразяването на приложенията с основните права в ЕС, като защитата на данните и неприкосновеността на личния живот.

В същия ден ЕП ще се запознае с напредъка в търсенето на ваксина и лечение срещу Ковид-19. ЕП отбелязва, че ЕС успя да привлече досега дарения за 7,4 млрд. евро за намирането на средство срещу новото заболяване.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
899 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини