Германия се стреми да свали под единица стойността на индекса на репродукция на коронавируса

12 май 2020 20:33

Германия се стреми да свали под единица стойността на индекса на репродукция на коронавируса
© Pixabay
1809 0

Стойността на индекса на репродукция на коронавируса в Германия отново е надхвърлил единицата, което поражда опасения, че броят на новозаразените може да нарасне, съобщиха днес от Институт "Роберт Кох" за контрол върху заразните болести, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22507

Целта е този параметър да бъде държан под единицата, тоест един носител на вируса да го предава на по-малко от един човек средно.

Индексът на репродукция на коронавируса в Германия нараства?

Когато индексът на репродукция надхвърли 1, това означава, че разпространяването на заразата се засилва. Заместник-директорът на института Ларс Шаде предупреди да не се отдава прекалено голямо значение на тази приблизителна величина и подчерта важността на броя на регистрираните нови случаи за едно денонощие.

През миналата седмица денонощният прираст на новите случаи е варирал между 700 и 1300, докато днес са регистрирани 600 нови случая. "Вирусът не си е отишъл", каза Шаде, но констатира, че заплахата за общественото здраве сега е по-малка, отколкото е била преди четири седмици.

Напредъкът на Германия в борбата с вируса позволи предпазливото отваряне напоследък на някои сектори от живота в страната - магазини, училища и определени ресторанти. Снемането на рестрикциите варира според регионите и става след консултации между федералното правителство и властите в 16-те провинции.

Според изчисления на ДПА въз основа на данни от провинциите досега в Германия са били регистрирани над 170 900 случая с коронавирус, от които най-малко 7585 са приключили с летален изход. По сведения на Института "Роберт Кох" около 147 200 човека са се възстановили от заразата.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22507

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1809 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини