Индексът на репродукция на коронавируса в Германия нараства?

11 май 2020 12:48

Индексът на репродукция на коронавируса в Германия нараства?
© getty images
946 0

Властите в Германия внимателно следят броя на случаите с коронавирус в страната, след като нови данни показаха, че през уикенда нивото на репродукция на вируса е надхвърлило критичен праг. Институтът "Роберт Кох" за контрол върху заразните болести обяви, че индексът на репродукция, тоест броят на хората, на които един заразен предава вируса, е достигнал 1,1. Когато нивото надхвърли 1, това означава, че разпространяването на заразата нараства (числото показва колко лица средно е вероятно да зарази един пациент с коронавирус).

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22507

Параметърът трябва да е под 1, за да отмира епидемията. В началото на май индексът на репродукция бе между 0,7 и 0,8 в продължение на няколко дни, а в сряда падна до 0,65. Но оттогава нивото нараства постоянно, казаха от института.

Все пак интерпретирането на този показател не е изцяло категорично, въпреки че е критичноважен индикатор за напредъка на страната. Твърдението, че в настоящия момент някой носител на коронавируса заразява средно 1,1 лица не отразява точно положението в Германия, предаде БТА.

Ифо: Повсеместно освобождаване на персонал в Германия

Това се дължи главно на закъснението във времето, свързано с методологията. Числото се отнася за инфекции, настъпили преди известно време, което значи, че повишението от сряда, 6 май, насам не може да бъде приписвано на последните стъпки на държавата и регионалните правителства за вдигане на някои от рестрикциите заради коронавируса. На второ място институтът "Роберт Кох" подчертава, че заради статистическите флуктуации винаги има известна несигурност относно стойността на параметъра за предаване на заразата. С други думи все още не е ясно дали нивото на новите инфекции ще продължи да спада, както беше през последните няколко седмици, или отново ще започне да се покачва.

"Повишаването на приблизителната стойност на R означава, че трябва да следим много внимателно развитието през следващите няколко дни", пишат експертите от на уебсайта на института. Според екипа всяка оценка за това колко добре действат мерките за антивирусна защита и дали тези мерки са необходими не може да се основава единствено на индекса на репродукция. Абсолютният брой на новите заразени всеки ден и тежестта на заболяванията са също важни фактори, казват те. От значение е да се осигури достатъчно малък брой новозаразени, за да могат да бъдат открити ефективно контактните лица на заразения. Друг ключов фактор е да се гарантира, че броят на достъпните легла за интензивни грижи в страната е достатъчен.

Германия регистрира още 22 смъртни случая заради COVID-19

Индексът на репродукция е просто груба калкулация и зависи от няколко фактора, казва Дирк Брокман, експерт по моделиране на заразни болести в Химболтовия университет в Берлин. Но все пак е възможно да се извлекат някои заключения по повишаването от 0,65 до 1,1, казва той. По думите му повишението се дължи на това, че хората започват бавно да се връщат към старите си навици, въпреки че решението за вдигането на някои ограничителни мерки бе взето едва в сряда. Хората се срещат все по-често и прекарват повече време извън домовете си, което постепенно води до увеличаване на инфекциите, казва той. Изобщо развитието на епидемията трябва да бъде наблюдавано през по-дълъг период от време, казва Брокман и отбелязва, че индексът на репродукция все още се колебае около единицата.

Според изчисления на ДПА в Германия до неделя са били регистрирани над 169 500 заразени с коронавируса и най-малко 7438 починали. Но експерти казват, че действителните бройки са вероятно по-големи.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22507

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
946 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини