Папа Бенедикт ХVI: Технология без Бог е опасна

  • 08 април 2012 07:38

  • 1818
  • 6
Папа Бенедикт ХVI: Технология без Бог е опасна
© Getty Images/ Guliver

Папа Бенедикт Шестнайсети се появи вчера вечерта в притъмнялата базилика "Свети Петър", носейки голяма запалена свещ, и така оповести началото на Великденската вечерня, предаде ДПА.

Главата на Римокатолическата църква, който навършва 85 години този месец, използва мобилна платформа, за да стигне до централната част на базиликата. Папата използва механизма, който му помага да се придвижва, от края на миналата година. Близо 10 000 вярващи в базиликата запалиха свещите си, докато папата се придвижваше към центъра на храма, и пламъчетата им затрептяха в огромната църква. За католиците разпръскването на тъмнината символизира спасението, дадено на света чрез възкръсването на Исус.

Десетки хиляди вярващи следяха церемонията извън църквата на огромни екрани, издигнати на площад Свети Петър. Бенедикт, облечен в дреха в бяло и злато, говори в проповедта си на темата за мрака и светлината. "Мракът, който реално заплашва човечеството, е фактът, че то може да види осезаемите материални неща, но не може да види накъде отива светът и откъде идва, накъде отива собственият ни живот, разликата между добро и зло", каза папата. По думите му, тъмнината, която обгръща Бог и скрива ценностите, е реалната заплаха за съществуването на човечеството и на света като цяло.

Бенедикт посочи, че човекът често благоговее пред технологията, вместо да благоговее пред Господ. "Ако Бог и моралните ценности, разликата между добро и зло, останат в мрак, всички наши "светлини", които поставят в ръцете ни невероятни технологични постижения, не са толкова прогресивни, колкото опасни и излагат целия свят на риск", добави той. "Що се отнася до материалните неща, нашите познания и нашите технически постижения са цял легион, но това, които стои отвъд - Божиите дела и въпросите за доброто и злото - ние вече
не разпознаваме", каза папата.

Бенедикт Шестнайсети, който се върна от изтощително пътуване в Мексико и Куба миналата седмица, изглеждаше изморен по време на продължителната служба. Той трябва да кръсти осмина новоприели католическата вяра от Италия, Албания, Словакия, Германия, Туркменистан, Камерун и САЩ. На Великден се отбелязва възкръсването на Исус Христос. Това е най-важният религиозен празник за християните.

Последвайте канала на

БТА
1818 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Виктор

2014.04.11 | 19:31

6
Естествено,технологията е грях,тя е табу за Църквата.Как тогава хората щяха да ти видят корумпираното лице,ако нямаше плазми.Как ще се придвижваш,ако не беше папомобилът.Как щяха да те чуят ако нямаше озвучителна техника.Нима божиите слуги не ползват скъпи автомобили,охрана и т.нНашят патриарх Максим,защо се вози в бронерана S-класа.Техниката не е БОГОУГОДНА,защото колкото повече сме технологично напреднали,толкова повече осъзнаваме ,че БОГ НЯМА.А от Църквата по зло,светът не познава.
5

2012.04.08 | 22:01

2
Би трябвало да правите някаква разлика между Бог и Църква. А също и да се замислите върху смисъла на думите на този папа. Няма значение кой, а какво казва. А факт е, че въпреки развитието на технологиите, светът става все по-лошо място. И то предимно зарази алчността, егоизма и тъпоумието на хората. Дали отслабването на вярата има нещо общо, е отделен въпрос, но фактите са си факти - живота става все по-лош.
koko

2012.04.08 | 20:14

1
ti normalen li si 098 ne pisi protiv bog i papata
xaxaxaxaxa

2014.04.11 | 19:30

5
религията е за малоумна паплач като теб да ти вземат парите от джоба, да ти насажда омраза към друговерците и да ти ограничава мозъчния капацитет
098

2014.04.11 | 19:29

4
Я да си навре тоя дърт педофил или там педал жезълът някъде! На кой интелигентен човек му пука дали има или няма Бог бе? Църквата е толкова богата и силна, а никъде не чух и не видях,особено по време на тази криза да помагат тия мръсно свине..т.нар. "духовни лица".Да ми го духат тия отрепки-те са по-долни и от политиците! Колко мъка,трагедии,мизерия и лоши неща се случват...кой е казал,че Бог е добър,щом на едни дава много,а на други нищо? Тряба да си много прост,за да вярваш в тия тъпотии....И разбира се, че технологията е по-важна от Бог-човекът сам самият си е Бог,но трябва да открие силата си чрез технологията...ако само се вярваше сляпо на Бог,досега щяхме да сме още по пещерите
assense

2012.04.09 | 13:08

3
Господин Папа на Католическия свят, най-голямата Христанска общност по света, защо ли се обръщам към Вас така? Преди всичко като човек на почетна възраст и най-вече защото заемате най-високопоставеното място в религиозната йерархия на Римо-католическата църква. Като вярващ, не мога да се съглася с догмите, които проповядвате за смирение и търпение от страна на онези най-масовите и най-исренни Ваши поклоници и последователи. Призовавате всички към смирение и въздържание от насилие към злото, което всячески ги обзема навсякъде - ден и нощ и изтръгва от душите им най-чистото и съкровенно усещане за правдата, която сина-Бог нашият Исус Христос ни е завещал, да носим мъката от греха, но да се борим срещу злото, което ни е покварило. Това е в резултат на нашето наивно доверие, допускайки го вътре в нас, за да руши вярата ни към по-доброто в живота. Именно алчността, която е обладала всички хора по света и особенно онези, които обсебват властта в собствен интерес и с Вашите проповеди към смирение и търпение, те всячески продължават да експлоатират себеподобните си и да тъпчат достойнството им, като по-този начин ги обезличават. Тези Ваши проповеди не са ли в услуга именно на тези обсебени хора, които експлоатират другите, а масовите Ваши поклонници ги съветвате да превиват гръб на смирение, за да бъдат Ваши истински последователи, за което Бог наистина Ви е призовал да изпълнявате тази върховна роля. Сега в света, както и у нас, протичат процеси на база битовата масова престъпност - "ти имаш, а аз нямам и за това те крада, убивам и безнаказано ти взимам най-святото - вярата в доброто и чистота на живота". На практика става така, че хората виждат истинността в народната мъдрост, че: ....."Бог е високо, а Цар далеко"? Институциите, които са призвани в тяхна защита нищо не вършат и само вдигат рамене, а на практика всичко се затлачва и човек се дави в тинята на собствената си безпомощност и невъзможност да намери -"Светлината в Спасителя" за която Вие Господин Папа пропагандирате! Ето къде е Вашата роля? Да издигнете високо правдата върху ръководената от Вас религиозна общност и да поведете на мирен всенароден и световен протест изстрадалите хора, за да Ви повярват, че Вие сте истинските върховни чеда - Вождовете и синовете Божии, които са призвани да поведат на миролюбив поход всички Ваши последователи в името на доброто и за благото в очите на нашия Спасител - сина Божии!

Добави коментар

Водещи новини