ЕК призовава държавите в ЕС да премахнат пречките пред снабдяването с лекарства

  • 08 април 2020 18:49

  • 326
  • 0
ЕК призовава държавите в ЕС да премахнат пречките пред снабдяването с лекарства
©

Европейската комисия призовава днес държавите в ЕС да направят така, че европейците да имат достъп до основните лекарства в условията на епидемията от COVID-19. Епидемията открои значителните предизвикателства пред снабдяването с необходимите лекарства, както и въздействието, което заразата може да има върху веригата на доставка на лекарствени средства в ЕС, се посочва в съобщение на комисията.

В своите насоки ЕК настоява за рационално снабдяване, разпределяне и употреба на жизненоважни лекарства за борбата с COVID-19, както и на лекарства, за които може да възникне недостиг заради пандемията.

Брюксел: Икономическият спад в Еврозоната може да стигне 10%

Предложените мерки целят по-съгласуван подход в ЕС. ЕК предлага да се отменят забраните и ограниченията за износ и да се предотвратява националното презапасяване. Комисията очаква така основните лекарства да останат на разположение в болниците и аптеките. Националните власти следва да се борят с дезинформацията, която би могла да доведе до излишно презапасяване и паническо купуване на лекарства, се допълва в съобщението.

Комисията предлага да се увеличи производството чрез следене на запасите и производствените възможности, а с обществени поръчки да се насърчава предлагането. Ако държавите трябва да подкрепят промишлеността да увеличи производствените мощности, например с данъчна подкрепа и държавна помощ, ЕК е готова да предостави насоки и правна сигурност.

ЕК насърчава оптималната употреба на лекарствата в болниците, както и да се предостави възможност за удължаване на срока на годност на лекарствата. Комисията препоръчва да се въведат ограничения за продажбите на лекарства, за които може да възникне недостиг, и да се обмисли временно ограничаване на онлайн продажбите на основни лекарства.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Мая Йорданова
326 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини