Гърция налива още финансова помощ в икономиката

  • 30 март 2020 13:23

  • 453
  • 0
Гърция налива още финансова помощ в икономиката
© Pixabay

Гърция обяви нови фискални облекчения и икономическа помощ за хиляди фирми и служители днес, за да предпази икономиката си от ефектите от националната блокада заради пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Гръцката икономика се очаква да се свие с 3 процента през 2020 г. заради разпространението на коронавируса, според правителствени прогнози. Страната завърши третата си спасителна програма през 2018 г. след дедестгодишна дългова криза.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Търговските обекти в Гърция остават затворени до 11 април

"Ние уважаваме огромните жертви на гръцкия народ през последните години. . . Ние прилагаме политики, които да поддържат икономиката жива", заяви финансовият министър Христос Стайкурас.
Очаква се ефектът да е краткосрочен, добави той.

Гърция наложи строги ограничения на движението, нареди на бизнеса да спре работа и почти изцяло затвори границите си, за да предотврати разпространението на болестта.

Мерките за подкрепа включват еднократна помощ за 1,7 милиона души или 81 процента от работещите в частния сектор, чиито работни места временно са закрити, както и плащане на социалните им осигуровки за 45 дни. Също така се разширява финансовата подкрепа за самонаетите лица и се спира плащането на ДДС и на просрочени данъчни задължения за 800 000 фирми.

Общата сума, изразходвана за справяне с ефектите от коронавируса, достигна 6,8 милиарда евро или 3,5 процента от брутния вътрешен продукт.
До снощи в Гърция бяха регистрирани 1156 случая на заразяване с коронавирус, включително 38 смъртни случая.

Страната наложи строги ограничения за движението на хората, забрани пристиганията от страни извън ЕС и спря полетите от Италия, Испания, Германия и Великобритания, от където идват основната част от туристите в страната. Затворени са също така хотелите, ресторантите, баровете и много от магазините.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
453 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини