Вирусолог разкри защо смъртните случаи от COVID-19 в Германия са по-малко

  • 26 март 2020 15:40

  • 13963
  • 5
Вирусолог разкри защо смъртните случаи от COVID-19 в Германия са по-малко
© gettyimages

Германия увеличи броя на тестовете за COVID-19 на 500 000 седмично, тъй като ранното откриване на инфекцията донякъде помага за задържане на броя на починалите на относително ниско ниво.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26465

Това заяви днес вирусолог, цитиран от АФП. "Причината, поради която в Германия има толкова малко починали спрямо броя на заразените, може да се обясни с факта, че правим обхватно диагностично лабораторно изследване. В Германия всяка седмица правим половин милион тестове", обясни на пресконференция Кристиан Дростен - вирусолог и директор на берлинската болница "Шарите". Въпреки че Германия е тежко засегната от пандемията, предизвикана от новия коронавирус и официално регистрираните случаи са 36 508, починалите са само 198. Това е едно от най-ниските нива на смъртност - 0,5 на сто, при 5,2 процента във Франция и 7 на сто в Испания. Директорът на "Шарите" Хайо Крьомер каза, че Германия е започнала да прави тестове по-рано от други засегнати от болестта държави. Освен това Дростен изтъкна, че голямата мрежа от лаборатории в цяла Германия е спомогнала бързо да се получи картина на разпространението на вируса и бързо да се направят много тестове.

Словенският премиер: Имаме първи оздравял от коронавирус

Германското министерство на образованието и научните изследвания каза, че иска да бъде деблокиран пакет от 150 милиона евро в подкрепа на създаването на мрежа, позволяваща по-нататъшно подобряване на обмена между лабораториите и университетските болници. Тази мрежа ще има за задача и да събира данни за всички пациенти с COVID-19, за да има поглед върху историята на заболяването на всеки и здравословното му състояние като цяло, както и за да помогне за създаването на ваксина. Според оповестените днес резултати от допитване на британския институт ЮГав (YouGov), публикувани от ДПА, 88 процента от германците подкрепят мерките за противодействие на разпространението на коронавируса. Всеки трети - 32 на сто, смята, че мерките за ограничаване на обществения живот трябва да бъдат затегнати и едва 8 процента се обявяват против, 83 на сто заявяват, че съблюдават предписанията на правителството, 12 на сто признават, че от време на време ги нарушават и само 2 на сто не смятат, че трябва да изпълняват правилата.

От понеделник ограничителни мерки във ФРГ бяха допълнително затегнати. Не се разрешава събиране на повече от двама души на едно място, като изключение се прави за семейства и хора, които живеят заедно. На улицата или в магазина хората трябва да са на разстояние от метър и половина един от друг. Полицията и административните органи следят за нарушения. Взето е решение да не се налага централно карантина на цялата територия на федералната република. Хората могат да излизат на разходка, да спортуват на открито, да ходят в парковете и градинките. Но всяка федерална провинция може да приложи по-строги мерки. В Хесен например не се разрешава хората да се движат по двама по улиците, а в Саксония решиха от понеделник да въведат повсеместна карантина. В Бавария карантина беше въведена в средата на миналата седмица.

Белгия няма да приема болни от COVID-19 от други държави

Днес Лотар Вилер - ръководител на института по вирусология "Роберт Кох", заяви на пресконференция, че броят на оздравелите от болестта, предизвикана от коронавируса върви към 6000, предаде БТА, цитирайки ТАСС. "По наши данни, най-малко 5,9 хиляди наши съграждани вече са оздравели и това е добра новина", каза Вилер. Той съобщи, че средната възраст на заразените е 46 години, а на починалите - 81.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26465

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
13963 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар

2020.03.30 | 22:32

5
Тези пък немците се оказаха много глупав народ. Не разбраха ли че от масово тестване няма полза. Да питат генералчето.

2020.03.26 | 16:28

1
Култура на общуване и дисциплина
ff

2020.03.26 | 19:13

4
Какво общо имат културата на общуване и дисциплината към ниския процент на смъртност? Имат много заболели, но малък процент на смъртност. Може да е генетично или чисто по географски причини поради по студени зими организма да е по пригоден да се бори с пневмонията. Сега да не си правим илюзии, че в България има само 200 - 300 болни. Сигурно са милион. Като не тестваме всички, а само болни с тежки пневмонии. Не че нещо против имам възрастните хора, но средната възраст на починалите в Германия е 81 г., в Италия 79.5г. А колко е средната продължителност на живота в България? 74.6 г за 2016 ако се вярва на гугъл. Едва ли много се е променили за 4 г. Не е чак такъв апокалипсис както се представя, но 3.3 млн нови безработни в САЩ, ако младите в България останат безработни и не могат да помагат на възрастните си родители тези 74.6 г ще ни се струват като мираж.
ЕВРЕЙСКИ ОТПАДЪК

2020.03.26 | 17:24

3
АРИЙСКА РАСА...ТОВА Е ОТГОВОРА,,ЗА ТОВА НЯМА ТОЛКОВА ЗАБОЛЕЛИ
Запознат

2020.03.26 | 16:42

2
Това звучи като чист фейк, целящ да пропагандира масовото тестване, което Германия НЕ прави. А и да правеше, това няма отношение към смъртните случаи.

Добави коментар

Водещи новини