Нидерландия и Франция затягат мерките срещу коронавируса

  • 24 март 2020 06:37

  • 3337
  • 0
Нидерландия и Франция затягат мерките  срещу коронавируса
© Gettyimages (архив)

Нидерландското правителство обяви, че ще затегне съществуващите мерки срещу разпространението на новия коронавирус в страната и ще удължи действието им до 1 юни, съобщиха Ройтерс и БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Досега съществуващата забрана засягаше събирането на над 100 души на публични места и беше в сила до края на април. В понеделник министърът на правосъдието на Нидерландия Фердинанд Граперхаус обяви, че полицията вече ще има право да разпръсва групи от над трима души, които не спазват дистанция на обществено място, освен ако не са членове на едно и също семейство.

Глобите за нарушение ще бъдат от 400 евро за частни лица до 4000 евро за фирми.

Премиерът Марк Рюте определи новите мерки като "фокусирана карантина".

,,Не може да се измисли нищо повече от това, освен пълна карантина. Това е интелигентна карантина", заяви той на пресконференция.

В понеделник следобяд потвърдените случаи на коронавируса в Нидерландия бяха 4749, а тези с фатален изход - 213.

В Италия обявиха, че се вижда "светлина в края на тунела" при броя на новите починали от COVID-19

Отделна наредба, с която училищата и ресторантите са затворени до 6 април, остава в сила, съобщи нидерландското правителство. То заяви, че ще бъдат определени известни изключения и допълнителни правила за погребения, сватби и пазари.

Отново в понеделник френският премиер Едуар Филип заяви, че фактическата карантина, наложена във Франция с цел забавяне на разпространението на коронавируса, може да продължи още няколко седмици, като правителството му затяга ограничителните мерки.

Филип каза, че от вторник гражданите ще могат да спортуват сами или с децата си веднъж дневно за не повече от един час и на разстояние до един километър от дома си. Откритите пазари ще бъдат затворени.

,,Много граждани искат нормалният живот да се върне, но това няма да стане скоро", каза премиерът пред телевизионния канал Те Еф 1.

Филип не се ангажира да изключи възможността за налагането на вечерен час на места, но каза, че това е въпрос от компетенциите на местните власти. Вечерен час вече е наложен на някои места като Ница на брега на Средиземно море.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини