Чехия въведе извънредно положение заради COVID-19 и обяви драконовски мерки

  • 12 март 2020 17:35

  • 13776
  • 0
Чехия въведе извънредно положение заради COVID-19 и обяви драконовски мерки
© gettyimages

Чехия затваря границите си за пътници, идващи от Германия и Австрия, и забранява влизането на своя територия на чужденци, идващи от други рискови страни. Целта е да бъде овладяна епидемията от коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Това съобщи днес чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от Ройтерс. Забранява се също и на чешките граждани да пътуват до подобни райони. Сред другите мерки е и забрана за публични събития с повече от 30 участници и затваряне на обекти като спортни центрове и места за спа услуги. Ресторантите трябва да затварят до 20 ч.

Починалите от коронавируса в Испания вече са 84

Бабиш допълни, че в Чехия се въвежда извънредно положение заради коронавируса, предаде БТА, цитирайки ТАСС. "В Чехия се въвежда извънредно положение считано от днес, 14 ч централноевропейско време (15 ч българско). То ще остане в сила за следващите 30 дни", каза той. Към момента в Чехия са диагностицирани 96 инфектирани. Страните, за които се отнася забраната за влизане на чужденци в Чехия, са 13. Това са азиатските Китай, Корея и Иран и европейските Италия, Испания, Австрия, Германия, Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Белгия и Великобритания.

В съседна Словакия властите въвеждат проверки по границите и забраняват международните пътувания от и за Словакия. Затварят се и училищата, съобщи словашкият премиер Петер Пелегрини днес, цитиран от Ройтерс. Централноеворпейската страна, която дотук е регистрирала 16 случая на новия вирус, възнамерява също да затвори местата за спорт и развлечение като ски зони, басейни и клубове. Сред предвидените мерки е и тази през уикендите търговските центрове да не работят. Пелегрини обаче добави, че международният товарен транспорт няма да спира.

Заразените с коронавируса в Нидерландия станаха 614. В Белгия регистририраха 85 нови случая

Заради мерките за ограничаване на епидемията от коронавируса словашки съд отложи изслушванията по делото за убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. Убийството на разследващия журналист и годеницата му през 2018 г. предизвика вълна от масови протести, принудили тогавашния премиер Роберт Фицо да подаде оставка. 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време: 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
13776 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини