Няколкостотин души се събраха на митинг в Брюксел за климата заедно с Грета Тунберг

  • 06 март 2020 19:04

  • 609
  • 2
Няколкостотин души се събраха на митинг в Брюксел за климата заедно с Грета Тунберг
© gettyimages

Няколкостотин души се събраха този следобед в Брюксел на митинг за климата с участието на екоактивистката Грета ТунбергГрета ТунбергГрета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг, родена на 3 януари 2003 г. е шведска ученичка и климатична, предаде БТА.

Проявата бе организирана от организацията "Младежи за климата".

ЕК представи климатичен закон, Грета Тунберг не го одобри

Шведската тийнейджърка пристигна без да каже и дума в самото начало на демонстрацията с прословутия си плакат, гласящ: "Стачка за климата", написано с черни букви на бял фон. Облечена с бледолилав анорак, загърната с шал в цветовете на дъгата и с бяла шапка под дъжда и вятъра в Брюксел, тя веднага привлече тълпа от фотографи и зяпачи. "Все по-горещ и по-горещ, и по-горещ става климатът!", скандираха демонстрантите, сред които много млади белгийци, но и членове на организации като "Грийнпийс" или Световния фонд за дивата природа, както и пенсионери.

Събрани в самия център на столицата на Европейския съюз, участниците развяваха знамената на страните членки, както и транспаранти с лозунги на английски: "Днес е последната ни надежда" и "Без природа няма бъдеще".

Демонстрацията бе проведена два дни след като Европейската комисия представи "закон за климата", предназначен да фиксира ясно целта на ЕС да стане въглеродно неутрален през 2050 г. Предложението е един от стълбовете на "Зеления пакт" на ЕС, превръщайки климата в приоритет на ЕК. Проектът обаче е смятан за недостатъчен от организаторите на днешната демонстрация, като бе разкритикуван от Грета ТунбергГрета ТунбергГрета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг, родена на 3 януари 2003 г. е шведска ученичка и климатична.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
609 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.03.07 | 07:45

2

Пак ли тая,хората умират от бомби от глад.....тя цъфнала и вързала че за климата се тревожи...да се смееш ли,да плачеш ли?

2020.03.07 | 01:04

1

Стотина човека.

Добави коментар

Водещи новини