Европейската комисия предлага 2021 г. да бъде Европейската година на железопътния транспорт

  • 04 март 2020 15:34

  • 279
  • 1
Европейската комисия предлага 2021 г. да бъде Европейската година на железопътния транспорт
© Pixabay

Европейската комисия предложи 2021 г. да бъде обявена за Европейска година на железопътния транспорт, за да се подпомогне постигането на целите от Европейския зелен пакт в областта на транспорта.

През 2021 г. ще се организира поредица от прояви, кампании и инициативи, които да насърчат железопътния транспорт като устойчив, иновативен и безопасен вид транспорт. Целта е да се подчертават ползите му за хората, икономиката и климата и акцентът ще се постави върху оставащите предизвикателства по пътя към създаването на истинско единно европейско железопътно пространство без граници.

Като един от най-устойчивите и най-безопасни видове транспорт железопътният транспорт ще играе важна роля в бъдещата европейска система за мобилност. Железопътният транспорт е не само екологосъобразен и енергийноефективен, но също така е единственият вид транспорт, при който почти непрекъснато се намаляват емисиите на CO2 от 1990 г. насам, като едновременно с това се увеличават превозените обеми.

Подписаха договора за модернизацията на жп участъка Костенец - Септември

Европейската година на железопътния транспорт през 2021 г. ще спомогне за ускоряване на модернизирането на железниците, което е необходимо, за да привличат повече ползватели в сравнение с по-малко устойчивите видове транспорт.

2021 г. ще бъде първата пълна година, през която правилата, договорени в рамките на четвъртия законодателен пакет в областта на железопътния транспорт, ще се прилагат в целия ЕС.

Сега предложението на Комисията за обявяване на 2021 г. за Европейска година на железопътния транспорт трябва да се приеме от Европейския парламент и Съвета.

Novini.bg
279 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
сакюз ми!

2020.03.04 | 16:03

1

колко милиарда потънаха в нашата миризлива пумиина яма бдж и колко човечета забогатяха от НАШИТЕ данъци!?!??!?!

Добави коментар

Водещи новини