Пусти улици, празни супермаркети: коронавирусът удари Северна Италия

  • 26 февруари 2020 12:51

  • 3524
  • 0
Пусти улици, празни супермаркети: коронавирусът удари Северна Италия
© Getty Images/Guliver

Роберто Чигети живее в Кодоньо, градчето в Ломбардия, което се оказа в центъра на кризата с коронавируса в Италия. Улиците са по-пусти от обикновено, но някои хора още излизат да се разхождат. Всички магазини, с изключение на аптеките и супермаркетите, са затворени, пише ДПА, цитирана от БТА.

Градът, разположен южно от Милано, с население от около 15 00 души, сега е зона с ограничен достъп. Тук десетки хора се заразиха с коронавируса. Дошъл е моментът да си останат по домовете, а не да излизат и да се виждат с приятели. "Има семейства, които си отдъхват", казва Чигети, 33-годишен преподавател в училище в региона. "Но има и семейства, които се тревожат, особено ако сред тях има заразен човек. А има и семейства, които изпадат в безпричинна паника".

Той не одобрява сравнението между Кодоньо и китайския град Ухан, където се появи вирусът. "Ние сме малко селище, за разлика от Ухан, то не е гъсто населено, около нас има природа и много зелени пространства", казва той по телефона за ДПА. Освен това, в Кодоньо на жителите е разрешено да напускат домовете си.

Българката, завърнала се от Италия: Взела съм всички мерки, за да предпазя себе си и околните

Той съжалява за многото фалшиви съобщения за избухването на болестта, които се въртят в социалните мрежи и в Уотсап. "Имам доверие само на официалните данни", казва той. Хората се притесняват, че вирусът ще се разпространи до Милано.

Няколко общини в провинцията бяха поставени под карантина, а служители по сигурността са разположени, за да предотвратяват всяко влизане и излизане. В момента в Италия има над 200 установени случаи - за сравнение, в Германия има само 16. И въпреки че петимата починали досега са били възрастни хора с предишни заболявания, паниката започва да се разпространява.

В Милано жителите съобщават за "сюрреалистични сцени". Рафтовете в супермаркетите са празни, казва жител, който даде само едно от имената си - Вита. Паста, бисквити, мляко - всичко е изчезнало. Ресторантите са затворени, много фирми са разпоредили на служителите си да работят от домовете си.

С над 1,3 милиона жители, Милано е вторият по големина град в Италия и е икономическият и финансов център на страната. Ако се стигне до пълно спиране на работа, последствията за икономиката вероятно ще са твърде сериозни.

Много чужди компании също имат офиси в региона. "Съветваме фирмите, които са наши членове, да извършват от централните си офиси наложителните дейности", казва Йорг Бук, председател на германско-италианската търговска камара в Милано. Той препоръчва също "отговорен" подход към командировките. С други думи, сега видео или телефонни конференции са по-добро решение от командировка.

Туризмът е жизненоважна индустрия за региона и независимо дали става дума за ски ваканция или посещение на градове като Венеция за карнавала, Северна Италия ще усети липсата на туристите, които идват обикновено, и на приходите, които носят.

"Първоначално малко се чудехме, "Божичко, ще трябва ли сега да останем тук, ще бъдем ли под карантина?", казва Регина Щронг от Хамбург, която е пътувала с група за карнавала във Венеция. След като преминало "първото предизвикано от шока вцепенение", казва тя, те се поуспокоили. "Животът продължава. (...) Няма да се паникьосваме и веднага да натъпчем куфарите си и да се върнем у дома", казва 56-годишната жена. Някои хора от тяхната група може да са си тръгнали предсрочно, "но ние сме в добро настроение. Наслаждаваме се на Венеция, където има по-малко хора".

Туризмът е живителната сила на италианската икономика. Сега музеите, църквите и други атракции във Венето и Ломбардия са затворени, няма и оперни представления в "Ла скала" в Милано и спектакли в Театро Фениче във Венеция. Модните дефилета в миланската Седмица на модата можеха да се гледат само онлайн. Футболните срещи от Серия А бяха отменени. Базиликата Сан Марко и камбанарията във Венеция са затворени, площадът Сан Марко е безлюден.

Началникът на службата за гражданска защита Анджело Борели се опитва да успокои страховете на туристите. "Страната ни е безопасна и можете спокойно да дойдете тук", казва той на всекидневния си брифинг в Рим. Обаче новините за блокирани влакове по главната железопътна линия между Италия, Австрия и Германия продължават да будят безпокойство. Съобщения за отложени полети и автобусни курсове на дълги разстояния се прибавят към списъка. Италианският премиер Джузепе Конте няколко пъти се изказа срещу затварянето на границите на страната.

11-та жертва на коронавируса в Северна Италия

Големият въпрос в главите на хората е: "Защо избухна епидемията и защо в тези региони? Дали някой направи грешка? Или правителството подцени проблема и го замете под килима, както твърди опозиционният лидер Матео Салвини?" Проблемът е, че никой не знае кой е "нулевият пациент", с други думи, човекът, който е донесъл болестта и е заразил други хора. Много пациенти въобще не проявяват симптоми и затова могат незабелязано да предават вируса.

Италия беше първата държава в ЕС, забранила директни полети до и от Китай и обявила извънредно положение. "Но всички европейски държави трябваше да блокират полетите, за да спрат вируса", заяви епидемиологът Пиер Луиджи Лопалко във в. "Месаджеро". Така, казва той, вероятно заразени хора са пристигнали в Италия от Китай с полети през трети страни.

Лопалко казва, че има две обяснения защо Италия е засегната от вируса. "Първото е, че вече сме го открили, а останалите държави още не са". Второто е, че Ломбардия и Венето имат тесни икономически връзки с Китай и районът е гъсто населен. "Но ако в Германия или Испания бяха направили толкова много тестове, колкото ние правим тук, е напълно възможно да бяха излезли наяве повече случаи на зараза".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Novini.bg
3524 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини