Емил Радев: Защитата на интереса на децата трябва да заема първо място в законодателния дневен ред

Висшият интерес и благосъстоянието на нашите деца трябва да заемат първо място в законодателния дневен ред. Тази позиция изрази в Брюксел българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) по време на размяна на мнения с Ева Копач, зам.-председател и координатор на Европейския парламент по правата на детето, съобщават от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Дискусията се проведе в рамките на заседание на комисията по правни въпроси.

Правителството одобри позицията на България по дело пред съда на ЕС

В своето изказване българският евродепутат припомни важните промени от модернизирането на т.нар. регламент Брюксел 2а, който определя правилата относно компетентността, признаването и изпълнението на решенията по дела, свързани с отвличането на деца в ЕС. Една от основните цели на преразглеждането на регламента бе да се подобрят действащите правни норми, които защитават децата в случаи на трансгранични спорове относно родителската отговорност като спорове, свързани с родителски права, права на достъп и отвличане на деца, поясни Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

В актуалния текст залегнаха и важни разпоредби за изслушване на детето във всяка фаза на производството, при това на език, който то разбира. Ревизираният регламент опростява процедурата за връщане на детето, като в интерес на неговото благосъстояние сроковете са съкратени до шест седмици. Текстът въвежда и ясни правила по отношение на взаимното признаване на трансгранични съдебни решения (премахва се екзекватурата), когато детето е било изведено от страната от единия родител.

ВАС определи да се продължи дело по жалба от лице за изчитане на данни от НАП

Евродепутатът Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) - член на комисията по правни въпроси и адвокат с дългогодишен стаж, активно работи при преразглеждането на регламента. В препоръките на ЕП залегнаха голяма част от внесените от него изменения. Радев отстоява позицията, че в случаите на дългосрочно настаняване на дете компетентните органи трябва винаги да разгледат възможността за настаняване при роднини и членовете на семейството, дори и те да живеят в друга държава. Родителите и роднините на детето трябва да могат, независимо от местопребиваването си, да поддържат редовни лични отношения с него, категоричен е българският евродепутат.

В отговор на отправените от него въпроси Ева Копач, координатор на ЕП по правата на детето, заяви своята ангажираност по темата с трансграничните спорове и международни отвличания на деца. Копач, която е зам.-председател на ЕП, бивш премиер и министър на здравеопазването на Полша, но и майка на четири деца, концентрира усилията си върху защитата на правата на децата във всички политики и законодателни актове на ЕС.

Координаторът се стреми да помага на граждани, изправени пред отвличане на дете от родител или други трансгранични семейни спорове. С дейността си, освен това, той насърчава по-тясното сътрудничество със съдебните и административните органи, както и медиацията по трансгранични семейни въпроси.

Емил Радев алармира за сериозни закъснения в издаването на формуляр U1 за трудовия стаж на граждани на ЕС

Коментари

  1. 2020.02.21 | 09:22

    тоя тлъстяк и той се джендъроса. какъв интерес на децата, те са неразделна част от семейството си. не са отделна единица докато не станат пълнолетни.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет