ЕС с призив към враждуващите страни в Либия

  • 20 февруари 2020 06:37

  • 497
  • 1
ЕС с призив към враждуващите страни в Либия
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейският съюз призовава страните в конфликта в Либия да прекратят насилието и възможно най-скоро да възобновят политическите преговори в Женева. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, разпространено снощи в Брюксел, предаде ТАСС.

"Ескалацията на насилието в Триполи, включително нападението във вторник срещу пристанище, водят до още по-големи човешки жертви и страдания сред гражданското население. Това трябва бързо да бъде прекратено", се казва в изявлението.

Враждуващите фракции в Либия се готвят за дълъг конфликт

В него се посочва също, че всички страни трябва изцяло да спазват примирието, за което са се споразумели, да се въздържат от по-нататъшни военни действия и да възобновят политическия диалог за уреждане на кризата в Либия.

По думите на Борел, "трябва да се запази импулсът, създаден от Берлинския процес и приемането на резолюция 2510 на Съвета за сигурност на ООН", предаде БТА.

Във вторник международно признатото либийско Правителство на националното съгласие в Триполи обяви, че се оттегля от преговорите за постигане на примирие под егидата на ООН в Женева.

Правителството на Файез Сарадж взе това решение след обстрел на пристанището в Триполи от силите на т.нар. Либийска национална армия на маршал Халифа Хафтар.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
497 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
какво

2020.02.20 | 14:17

1

какво стана с демокрацията???? нали за това убихте кадафи.
за един приятел питам

Добави коментар

Водещи новини