Дипломат номер едно на ЕС се извини за изказване, в което говори за "синдрома Грета"

  • 09 февруари 2020 07:18

  • 626
  • 3
Дипломат номер едно на ЕС се извини за изказване, в което говори за "синдрома Грета"
© Getty Images/Guliver

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел се извини днес заради свое изказване, което бе свързано с протестите на младежи, вдъхновени от шведската екоактивистка Грета ТунбергГрета ТунбергГрета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг, родена на 3 януари 2003 г. е шведска ученичка и климатична и което породи полемика, предадоха световните агенции.

По време на дебат в сряда 72-годишният Борел подложи на сериозно съмнение ангажимента на младежите, мобилизирани от Грета, и каза, че те не си дават сметка за цената на необходимите мерки, за да се спре климатичното затопляне. Тогава Борел спомена за "синдром Грета" по адрес на младите екоактивисти. Той каза: "Много е хубаво да излизаш и да протестираш срещу климатичните промени, докато не поискат от теб да допринесеш за плащане на разходите, които това ще изисква". После Борел попита: "Бих искал да попитам дали тези млади хора си дават сметка колко ще струват тези мерки", визирайки цената на мерките срещу глобалното затопляне.

Зам.-председател на ЕК поставя под въпрос цената на усилията за опазване на околната среда

Групата на Зелените в Европейския парламент разпространи откъс от видеото с изказването на Борел и определи думите му като неприемливи от страна на представител на ЕС. Днес в Туитър Борел, който е на посещение в САЩ, написа: "Искам да се извиня на всеки, който може да се е почувствал обиден от моята неуместна препратка към важното младежко движение, борещо се срещу климатичните промени".

Европейската комисия вече се дистанцира от полемичното изказване на Борел още вчера. Борбата срещу климатичните промени е приоритет за европейския изпълнителен орган, оглавен от Урсула фон дер Лайен, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
626 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
1

2020.02.10 | 02:11

3

Когато некрологът не само ти се подава от джоба, но и почти е изпаднал оттам, е разбираемо, че въпросите за бъдещето на планетата са ти, меко казано, далечни.

2020.02.09 | 10:03

2

Оставка и пълна изолация!

гост

2020.02.09 | 08:34

1

за какво им се извинява ,те си направиха търгоска марка ,а че си е СИНДРОМ е вярно

Добави коментар

Водещи новини