Меркел уволни комисар след "непростимия" избор в Тюрингия

  • 08 февруари 2020 17:16

  • 1448
  • 7
Меркел уволни комисар след "непростимия" избор в Тюрингия
© Getty Images/Guliver

Комисарят за източните провинции в германското федерално правителство обяви днес оставката си, след като беше поставен под натиск от канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА.

Напускането на Кристиан Хирте става докато Християндемократическият съюз на Меркел се справя с последиците от неотдавнашното шоково гласуване в малката провинция Тюрингия. Там премиерът беше избран с гласовете на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

"Канцлерът Меркел ми каза, че не мога повече да бъда федерален правителствен комисар за източните провинции. По нейно настояване поисках да бъда освободен", написа Хирте в Туитър.

Комисарят, който е част от министерството на икономиката и енергетиката с ранг на зам.-министър, подпомага интеграционния процес на петте провинции , сред които и Тюрингия, които бяха в рамките на ГДР до обединението на Германия през 1990 г. Хирте е и зам.-председател на ХДС в Тюрингия.

В сряда провинциалните депутати от десноцентристкия ХДС гласуваха заедно с АзГ, за да не допуснат преизбирането на досегашния ляв премиер на Тюрингия, независимо от противопоставянето на централното партийно ръководство. Така беше прекрачена червената линия за ХДС да не взаимодейства по никакъв начин с антиимигрантската АзГ, обвинявана и в използването на нацистка риторика.

Източногерманската провинция Тюрингия избра премиер с помощта на крайнодесните

Хирте поздрави в Туитър новия премиер на провинцията Томас Кемерих, че е избран като кандидат на центъра, без да споменава подкрепата на АзГ и това разгневи коалиционните партньори на ХДС, посочва Асошиейтед прес.

Левоцентристките социалдемократи, които са младши партньор в управляващата коалиция, заявиха, че Хирте не може да остане на поста си.

Канцлерът Меркел нарече избора на Кемерих "непростим". Кемерих, който е от малката Свободна демократическа партия, обяви в деня след избирането си, че планира да се оттегли, но не е ясно дали ще го направи и дали провинцията ще насрочи нови избори, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
1448 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Мръсни фашаги, смърт за вас!

2020.02.09 | 14:17

7

Нацистите и подобните им утайки само унижения, затвор и екзекуции заслужават. Нападат деца и непознати заради техните болни разбирания. Само брутално смазване за фашизма докато не остане и един.

2020.02.08 | 17:47

2

taka shte da e ot tuk na tam to istinskite germanci sa vav iztocna germania I te tocno shte izhvarliat arabskiat hemafrodit merkel ot vlast te ne sa mishki I pederasi kato zapadniacite I niama da dadat daejavata si na arabskite manafi..

Bai hui

2020.02.09 | 05:02

6

pak pofftaram zemi procheti edna kniga pone be kreten edna ednichka pone za da ti se razmurda syrvatkata

2020.02.08 | 18:24

3

Мръсни комунисти, метастазите са навсякъде!

Петров

2020.02.08 | 22:29

5

Здравейте , вижте тази игра , забавна е!
https://golden-farm.biz/?r=1346879

2020.02.08 | 20:03

4

Кристиян Хирте очевидно е патриот и европеец за разлика от дъртата социалистическа пача.

2020.02.08 | 17:45

1

Мръсна дърта СМРАД ..проклета да си дърта вещице...дано умреш в адски мъки еврейска ционистка пионке

Добави коментар

Водещи новини