Суверенитетът е на първо място: Великобритания с твърда позиция за търговските преговори с ЕС

  • 02 февруари 2020 15:26

  • 1151
  • 1
 Суверенитетът е на първо място: Великобритания с твърда позиция за търговските преговори с ЕС
© Getty Images

Великобритания днес очерта твърда начална позиция за бъдещите преговори с ЕС, заявявайки, че ще има собствен дневен ред, вместо да следва правилата на съюза, за да си осигури гладка търговия, предаде Ройтерс.

След като в петък официално напусна ЕС, сега Великобритания трябва да договори бъдещите си търговски отношения с Общността, които ще влязат в сила, когато в края на годината изтече преходният период. Правителството на премиера Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е побърза да изпрати послание на Брюксел още преди началото на преговорите през март: Брекзитът за него означава "суверенитетът над икономиката".

Очаква се Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е да бъде твърд и безкомпромисен към ЕС в утрешната си реч, целяща да начертае основните линии на политиката на Великобритания след Брекзит, пишат днес британски издания, цитирани от Франс прес.

ЕС се събуди без Великобритания

"Брекзит, Ден първи: Джонсън избира разрива с твърдолинейна търговска сделка", гласи заглавие във в. "Обзървър".

"Борис към ЕС: повече отстъпки" пък е заглавие от в. "Сънди експрес", който допълва, че "премиерът казва на Европейския съюз: Ноу, Нон, Найн!" ("No, Non, Nein!" - "Не!" на английски, френски и немски - бел. ред.).

"Връщаме си контрола на нашите закони, така че няма да имаме голямо подравняване с ЕС, законодателно подравняване с техните правила", каза пред Скай нюз министърът на външните работи Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс. "Ще искаме обаче да сътрудничим и очакваме ЕС да спази ангажимента си за споразумение за свободна търговия по модела на канадското", добави той.

Целта на Джонсън е търговска сделка, която да позволи търговия със стоки без мита и квоти, подобно на условията в споразумението на ЕС с Канада.

На въпрос дали правителството очаква на компаниите да се наложи да се подготвят за нови гранични проверки на стоките Рааб отговори: "Споразумяхме се с ЕС всичко това да бъде избегнато и съм сигурен, че те ще искат да изпълнят обещанията си, точно както ние възнамеряваме да изпълним нашите".

Последвайте канала на

Novini.bg
1151 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
DedoPop

2020.02.02 | 16:31

1

Nakrtaia toia Borko shte e: goliam go vadi, malak go slaga! :)

Добави коментар

Водещи новини