ЕП обсъди разследването срещу Андрей Бабиш в Чехия

  • 15 януари 2020 21:55

  • 540
  • 0
ЕП обсъди разследването срещу Андрей Бабиш в Чехия
© gettyimages (архив)

Европейският парламент обсъди разследването, водено от властите в Чехия срещу чешкия премиер Андрей Бабиш за конфликт на интереси.

Европейската комисия отбеляза, че след проверка от европейската служба за борба с измамите с бюджета на ЕС чешките власти са възобновили разследването срещу Бабиш. Проверките не са завършили, затова междинните резултати не следва да бъдат разгласявани, добави комисията по повод на съмненията, че Бабиш неправомерно е получавал средства от ЕС и след като е оглавил правителството.

Главният прокурор на Чехия разпореди да продължи разследването срещу премиера Бабиш

Групата на Европейската народна партия заяви, че свързаните с Бабиш разследвания не се водят по правилата. Според социалистите и демократите твърденията на чешкия премиер за заговор срещу него са смешни. Групата "Обнови Европа", от която е част партията на Бабиш, изрази съмнение, че проверките са свързани само с "впечатления и предубеденост". Европейските консерватори и реформатори отбелязаха, че Бабиш участва в гласуването при разпределението на средствата, които стигат до собствения му джоб. Според тази парламентарна сила Бабиш не е проблемът, а неговото изражение, предаде БТА.

В ЕП обсъждат върховенството на закона в Чехия, Полша и Унгария

Групата "Идентичност и демокрация" добави, че проблемът е в европейската система, която допуска корупция с финансирането на фирми с бюджетни средства. Според Европейската обединена левица тези въпроси са в правомощията на главния прокурор на ЕС. Затова тази парламентарна група настоя за осигуряването на достатъчно средства, за да може европейската прокуратура да бъде напълно независима.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини