Чешката компартия оттегли подкрепата си за кабинета на премиера Андрей Бабиш

  • 06 април 2021 19:15

  • 463
  • 1
Чешката компартия оттегли подкрепата си за кабинета на премиера Андрей Бабиш
© gettyimages

Ръководството на Комунистическа партия на Чехия и Моравия (КПЧМ) е решило с гласуване да снеме подкрепата си за правителството на премиера Андрей Бабиш, съобщиха за Ройтерс двама висши представители на компартията.

След решението кабинетът губи парламентарното си мнозинство шест месеца преди изборите, но няма непосредствена заплаха за оцеляването му. Комунистите не са част от правителствената коалиция, а само ѝ оказват подкрепа в парламента.

Унгария ще дари на Чехия 40 000 дози ваксини срещу коронавируса

С наближаването на изборите КПЧМ се опитва да се дистанцира от управляващите, които не изпълниха нейните искания, вкл. да намалят разходите за отбрана, посочва БТА.

Утре предстои среща между председателя на ЦК на КПЧМ Войтех Филип и премиера Бабиш, за да уточнят бъдещите си отношения. Дори депутатите комунисти да подкрепят евентуален вот на недоверие срещу кабинета, коалицията между партията на Бабиш "Действие на недоволните граждани" и социалдемократите вероятно ще оцелее.

От опозиционните партии са заявявали, че няма да свалят правителството на малцинството толкова близо до редовните избори. А и се опасяват, че ако кабинетът на Бабиш падне, тогава властта отива в ръцете на президента Милош Земан, който трябва да посочи нов кабинет.

Земан иска да ускори търга за изграждането в Чехия на нова АЕЦ с участието на Русия, на което се противопоставят десноцентристката опозиция и службите за сигурност. Опозицията смята, че при падане на сегашното правителство Земан може да повтори действията си от 2013 г., когато назначи правителство от свои приближени, управлявало половин година без съгласието на парламента.

Мая Йорданова
463 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stephaniea23

2021.04.10 | 03:52

1
­­­В­и­ж­­т­­е­­­ ­­м­­­о­­­я­т­а­­ ­­­т­и­­й­­н­­ ­­­п­у­т­к­­а­ ­­-­­ ­­­W­­­W­­­W­.­­­B­­­G­­1­­­7­­.­­C­­L­U­B­­

Добави коментар

Водещи новини