И в Букурещ дишат отрова

  • 10 януари 2020 11:31

  • 260
  • 0
И в Букурещ дишат отрова
© Pixabay

Мръсният въздух в Букурещ е сред централните теми за румънския печат тази сутрин.

Букурещ е един от най-замърсените градове в Европа, а Европейската комисия е стартирала процедура за нарушение срещу Румъния заради постоянно превишаване на количествата фини прахови частици във въздуха (РМ10, РМ2,5), както и заради неспособност да наблюдава качеството на въздуха съгласно закона, пише в. "Адевърул".

Основна причина за замърсяването на въздуха в Букурещ е пътният трафик, посочва изданието и допълва, че по улиците на румънската столица се движат над два милиона автомобили. Замърсяване генерира и строителството и особено обектите, които не спазват нормите за организация на работа. Освен това се усеща все по-остро липсата на достатъчно зелени пространства, посочва изданието. 

Отново мръсен въздух в София

Превишаването на допустимите стойности в последно време се дължи на факта, че през зимата замърсяването се увеличава заради отоплението на жилищата и ниското атмосферно налягане. Освен това през нощта стойностите на замърсяване са по-високи заради влагата, която се наслагва върху праховите частици, тъй като улиците не се чистят както трябва, пише "Адевърул".

Румънската държава не разполага с работеща мрежа, която да предава ежедневни данни на показателите на замърсяване и не осигурява коректно наблюдение на качеството на въздуха, отбелязва още вестникът.

Информационният сайт Зиаре съобщава за "първа жертва" в скандала с мръсния въздух в Букурещ. Министърът на околната среда Костел Алексе съобщи, че ръководителката на Националната охрана по околна среда Габриела Дорожан е приела да подаде оставка.

В края на миналата седмица проблемът с мръсния въздух в Букурещ бе върнат във фокуса на общественото внимание от общинския съветник от "Съюз за спасение на Румъния" Октавиан Берчану. Цитирайки данни от различни измервания, той показа, че въздухът в Букурещ в нощта на 4 срещу 5 януари е бил замърсен колкото този в Сидни. И това, при положение че огромни територии около град Сидни са опустошени от горски пожари, докато в Букурещ бе обикновена нощ в началото на годината, отбелязва Зиаре.

Масови проверки в София заради мръсния въздух

В общественото пространство бързо се разрази скандал, а Влад Войкулеску - потенциален кандидат за кмет на Букурещ от партия ПЛЮС, обвини настоящата кметица Габриела Фиря, че дори не е опитала да разбере и да обясни защо градът е с толкова мръсен въздух. Никушор Дан - друг потенциален кандидат за кмет, изброи мерките, които Габриела Фиря не е предприела с цел намаляване на замърсяването, въпреки че е разполагала със средства и политическа подкрепа, за да го направи.

Последвайте канала на

Novini.bg
260 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини