ЕК няма да изтегля служителите си от Ирак

  • 08 януари 2020 13:41

  • 290
  • 0
ЕК няма да изтегля служителите си от Ирак
© Gettyimages

Европейската комисия съобщи, че няма да изтегли служителите си от Ирак, въпреки напрегнатата обстановка на място. В Ирак имаме цивилна мисия, която работи в полза на иракчаните, поясни говорител на комисията. По неговите думи ЕС прави всичко по силите си за успокояване на обстановката и за предотвратяване на нова война.

Той отбеляза, че на днешното заседание на еврокомисарите са обсъдени отраженията от кризата в Близкия изток, включително по отношение на сигурността на доставките на енергоносители през Ормузкия проток. По повод сигурността на полетите в района говорителят поясни, че службите на ЕС наблюдават въздушното пространство и издават предупреждения за опасности.

Испания също изтегли част от военните си от Ирак

Националните власти в ЕС имат отговорността и пълномощията по решенията за забрана на полети в отделни региони по света, уточни той. Говорителят потвърди, че върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел предвижда среща с ген. Халифа Хафтар, който оспорва властта на либийския премиер Файез Сарадж.

По-рано днес председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че ще приеме Сарадж в следобедните часове в Брюксел.

Говорителят добави, че поканата за среща към иранския външен министър Мохамад Зариф остава в сила.

Последвайте канала на

Novini.bg
290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини