Френски синдикат призовава за нов ден общи стачни действия срещу пенсионната реформа

  • 19 декември 2019 21:07

  • 461
  • 0
Френски синдикат призовава за нов ден общи стачни действия срещу пенсионната реформа
© gettyimages

Срещата на френското правителство и социалните партньори не е довела до постигането на компромис по въпроса за породилата полемика пенсионна реформа, предадоха световните агенции.

Реформата предизвиква протести и транспортни стачки във Франция от две седмици насам. Стачните действия и протестите продължават. А призив за ден на общосиндикален протест срещу реформата, който да бъде на 9 януари, бе отправен от Филип Мартинес, лидерът на френския синдикат Обща конфедерация на труда, след края на заседанието при френския премиер. "Премиерът не е чул онова, което казва улицата", заяви Мартинес. Реформисткият синдикат Френска демократична конфедерация на труда обаче не се присъедини засега към този призив за общи стачни действия на 9 януари.

Водачи стягат предколедна блокада във Франция?

Пенсионната реформа увеличава възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. След края на разговорите със синдикатите днес премиерът на Франция Едуар Филип пък каза, че е имало прогрес в разговорите в последните дни, предаде Ройтерс. Той допълни, че правителството продължава да държи на ангажимента си да сложи край на специалните пенсионни режими и че топ приоритет си остава финансовия баланс на пенсионната система. Едуар Филип изрази надежда, че законът за пенсионната реформа ще бъде гласуван най-късно преди лятото.

Французите продължават да подкрепят стачките срещу пенсионната реформа, сочи допитване

Последвайте канала на

БТА
461 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини