Адвокатите на Асандж: Забранена е екстрадицията за политически престъпления

  • 19 декември 2019 20:49

  • 522
  • 0
Адвокатите на Асандж: Забранена е екстрадицията за политически престъпления
© Getty Images/Guliver (архив)

Адвокатите на Джулиан Асандж заявиха днес, че ще изтъкнат пред съда, че създателят на сайта "Уикилийкс" не може да бъде предаден от Великобритания на САЩ заради обвинения в шпионаж, защото договор, сключен между двете държави, забранява екстрадицията за политически престъпления. 

"Заявяваме, че в договора има забрана за екстрадиция за политически престъпления", каза адвокатът днес пред съда.

ООН изразява безпокойство за здравето и правата на Асандж в затвора

На 48-годишния Асандж са повдигнати 18 обвинения в САЩ, включително за заговор за хакерска атака на компютърна мрежа на правителството и нарушаване на закона за шпионажа. Той може да прекара десетилетия в затвора, ако бъде признат за виновен.

В Уестминстърския съд в Лондон адвокатът на Асандж - Едуард Фицджералд, очерта още някои от доказателствата, които защитата на основателя на Уикилийкс ще представи на заседанието за разглеждането на искането за екстрадицията, насрочено за 24 февруари догодина. Адвокатът на Асандж каза, че може да призове до 21 души да свидетелстват.

Други аргументи в полза на защитата на Асандж може да бъдат медицински експертизи, публичните възражения от страна на водещи американски политически фигури и детайли от делото срещу Челси Манинг, бившия аналитик на американското разузнаване, осъден от военен съд през 2013 г. за шпионаж и други престъпления във връзка с предаването на поверителна информация към "Уикилийкс".

Последвайте канала на

БТА
522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини