Мицотакис не е съгласен с Макрон за Западните Балкани и НАТО

  • 03 декември 2019 18:44

  • 706
  • 0
Мицотакис не е съгласен с Макрон за Западните Балкани и НАТО
© Getty Images/Guliver (архив)

Гръцкият министър-председател Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. призова Европейския съюз да започне присъединителни преговори със Северна Македония и Албания през следващата година, като изрази несъгласие с решението на Франция да блокира процеса на разширение към Западните Балкани. Мицотакис зае тази позиция в интервю пред "Файненшъл таймс" преди срещата на НАТО в Лондон. 

Мицотакис определи ветото на френския президент Еманюел Макрон за отварянето на присъединителни преговори със Скопие и Тирана като грешка, която изрази надежда, че ще бъде поправена.

На въпрос за руското влияние в Западните Балкани Мицотакис каза, че е обезпокоен и това е причината да мисли, че решението на Европейския съвет трябва да бъде преразгледано през 2020 г. Той призова френския президент да разглежда разширяването на ЕС към региона като геополитическа цел, както са направили неговите предшественици в Париж при присъединяването на Гърция преди няколко десетилетия.

Гръцкият премиер изрази несъгласие и с думите на Макрон, че НАТО е в "мозъчна смърт". "Съгласен съм, че Европа като цяло трябва да развие повече отбранителни способности, но отказът от НАТО като стълб на мира в периода след Втората Световна война отива твърде далеч за моя вкус", каза Мицотакис. Той добави, че въпреки проблемите на Гърция с Турция предпочита да има възможност да ги дискутира в рамките на Алианса.

Еманюел Макрон: НАТО е в мозъчна смърт

Мицотакис обаче изрази категорична подкрепа за настояването на Макрон за реформа на еврозоната.

Последвайте канала на

БТА
706 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини