Маргарита Попова: Гордея се, че България и Ирландия мотивираха ЕК за директивата за отнемане на имущ

  • 26 март 2012 12:31

  • 727
  • 0
Маргарита Попова: Гордея се, че България и Ирландия мотивираха ЕК за директивата за отнемане на имущ
© булфото

Гордея се, че България и Ирландия мотивираха Европейската комисия да предложи директивата за отнемане на незаконно придобито имущество. Това заяви днес в Брюксел вицепрезидентът Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на, която откри в Европейския парламент семинар, посветен на усъвършенстването на системите за наказателно правосъдие в Европа и ролята на електронните инструменти в тази област.


Тя поясни, че преди две години, в качеството си още на министър на правосъдието, заедно със своя тогавашен колега от Ирландия, са поставили в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи въпроса за отнемането на имущество. Този ефективен наказателен инструмент за конфискация - гражданска или наказателна, е от особено значение за ефективността на правосъдието, коментира вицепрезидентът. По нейните думи държавите в ЕС са свободни да преценят къде в националното си законодателство да заложат съответните текстове, свързани с конфискацията, както и точно при какви обстоятелства да ги прилагат.
Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на посочи, че след септември 2001 г. въпросът за международното сътрудничество при разследването на тежките престъпления е добил допълнителна важност. Тя отбеляза, че в резултат на това днес в ЕС има европейски заповеди за защита и за доказателствата, като при обособяването на тези инструменти страната ни е била активен участник в дебата. Вицепрезидентът отбеляза, че продължават разговорите за обособяването на европейска прокуратура. Попова уточни, че стремежът е формулирането на общи европейски критерии при разследването на тежки трансгранични престъпления като "прането" на пари, трафика на хора и тероризма. Няма как да има успех на разследванията в ЕС и по света без единни методология и процедури, разследване и следствено сътрудничество, коментира вицепрезидентът. Според нея иначе не е възможно да се постигне икономически и социален просперитет, особено защото настоящата криза със срив на социалните и икономически системи е резултат от корупция и неспазване на правилата. Затова правосъдната система е още по-важна, уточни Попова.
Вицепрезидентът отбеляза, че идеята за създаването на европейския електронен портал по въпросите на правосъдието е била българска. Целите на портала са улесняването на достъпа на гражданите до правосъдие, представянето на процедурите в отделните страни от ЕС в сферата на правосъдието и осигуряването на възможност за сътрудничество в трансграничните следствия по тежки случаи. Ефективността на наказателното правораздаване изисква обединени усилия в ЕС, в сътрудничество с напреднали държави отвъд океана, посочи Попова. Тя отбеляза, че особено за тероризма няма граници, затова общите усилия на човечеството са важни за постигането на ефективни наказателни инструменти.

Последвайте канала на

БТА
727 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини