Цветанов: Законът за конфискацията влиза в парламента следващата седмица

  • 27 март 2012 14:45

  • 1106
  • 1
Цветанов: Законът за конфискацията влиза в парламента следващата седмица
©

Парламентарната група на ГЕРБ е готова с финалната част на Закона за конфискацията и другата седмица той може да влезе за гледане в парламента.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа пред журналисти.

Той посочи, че се надява в средата на годината да има видим резултат от дейността на БОРКОР, но според него реално към края на годината, ще има вече нещо, което ще може да бъде отчетено като конкретен обществен принос. "За нас е важно това, което можем да ползваме като опит от страна на Германия. Времето, необходимо за подготовка, за да започнат да се реализират конкретни задачи, които вече са възложени на БОРКОР, смятам, че дават един бъдещ положителен резултат. Превенцията е най-силното, което трябва да бъде реализирано във всяка една политика и във всяко едно правителство", заяви Цветанов.

"Самият факт, че говорим за обществени поръчки, които се провеждат годишно в размер на над 4 млрд. лв., означава, че средата за корупционен натиск е огромен и в тази връзка трябва да има модели и матрици, които трябва да бъдат идентични, за да няма никаква възможност за манипулативни подходи при определянето на определени печеливши в обществените поръчки”, каза Цветанов и даде
пример: "Преди 2,5 г., когато бях в началото на мандата си, при мен дойде една фирма, която каза, че на база заложените критерии в обществената поръчка е видно, че тя е с определена насоченост към една или не повече от две фирми. Тогава се поинтересувах какви са условията и къде смятат, че е тази дискриминация. Те обясниха като пример, че в "Мини Марица Изток” за обществена поръчка за съответните багери, които трябва да копаят, има критерии те да работят при минус 50 градуса. На тези изисквания ще отговорят не повече от една или две фирми в целия свят. Те са си направили труда и са видели, че последните 20 години няма по-ниска температура от минус 15-16 градуса, което означава, че сме създали едни условия в обществената поръчка, които може да доведат до евентуално определяне предварително на определен участник, който да спечели”, обясни вицепремиерът.

"За това са моделите, които ще бъдат реализирани. Те ще се ползват много от компетентността на всички министерства и институции, които имат отношение и в тази връзка в момента се окомплектова съставът, който ще бъде предоставен и като командировани служители от съответните министерства, за да могат целенасочено и аналитично да подходят за всички обществени поръчки, които се правят и да се отстранят всякакви възможности за усещаното в бизнеса или в държавата, че има нередности", каза още Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

"За да може да функционира БОРКОР в този обем, който може да дава съответния резултат, имаше доста трудности, с които се сблъскахме" - така отговори вътрешният министър на въпрос защо 1,5 г. няма резултати от дейността на БОРКОР. "Това беше – сграден фонд, след това материално обезпечаване, след това кадрово обезпечаване. Към настоящия момент мога да кажа, че кадрово не е обезпечен БОРКОР, за да може да функционира в този обем, в който би могъл да бъде полезен за държавата и да допринесе за всичко, свързано с обществени поръчки и в превенцията и борбата срещу корупцията", каза той.

"За мен е важно какъв ще бъде ефектът от БОРКОР, защото това можеше да бъде поредната стратегия, реализирана през последните 20 години, и това, което беше споменато, че ние може би сме шампиони по писане на стратегии и мерки, които се предприемат, а реално ефективността я няма и постоянно имаме критики от ЕК. Всичко свързано с темата сигурност, трябва да бъде много прецизно представено в обществото, след задълбочено обмисляне на необходимото законодателство. По този начин подходихме с Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола, когато беше председател на ДАНС и когато станах вицепремиер и министър на вътрешните работи, създадохме междуведомствена работна група между експерти, служители от ДАНС и от МВР. Стигнахме до пълен консенсус по законодателните промени, които трябваше да бъдат направени, за да изчистим профила и да създадем по-добрата координация и взаимодействие на тези два органа, които се борят срещу организирана престъпност, корупция, контратероризъм. И това беше факт без никакво напрежение. В момента имаше представени в публичното пространство определени варианти и в тази посока министър Веселин Вучков е взел едно експертно мнение. Аз не бих искал сега да се насочваме всички срещу г-н Вучков за неговия коментар. Смятам, че след като е повдигната темата пред обществото, нормално е да има и обществен дебат. Това, което сме говорили и с г-н Миланов, и с всички заинтересовани страни, смятам, че ще изработим този модел, който ще бъде полезен за държавата", допълни вътрешният министър.

"В краткосрочен план най-важното, което трябва да направим, за да се изпълни като ясен ангажимент на това правителство в този мандат, е да се подготви законът за НСО, за НРС и смятам, че това ще бъде факт не по-късно от септември месец или поне ще бъде гледано в пленарна зала. Паралелно с това се обсъждат възможностите за повишаване координиращата роля на Съвета към премиера със съответния секретариат, така че в тази посока всички, които участват в сектора сигурност, участват и в този координационен съвет", посочи Цветанов.

На въпрос за оставката на зам.-директорът на ДАНС – Иван Драшков, вицепремиерът каза: "ДАНС е от компетентността на премиера, така че всичко, което е свързано с конкретни оставки и с приемането на подобни оставки, става само и единствено от компетентността на премиера".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1106 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1

2012.03.27 | 22:32

1
Най-новата социална мрежа WAZZUB - първата истинска глобална общност, която плаща на своите членове. Моля, кликнете върху следния линк: http://signup.wazzub.info/?lrRef=fbaa0cc0 за да научите повече и при ваше желание да се регистрирате.При положение,че не ви се изписва като линк,просто го копирайте и заредете в браузъра си. Калкулаторът който са сложили от най-новата социална мрежа WAZZUB показва,колко минимално усилие е нужно да направите за една сума, която получават хора с образование и късмет в България, и която вие ще получавате до живот. М Н О Г О В А Ж Н О:===>>> СЛЕД КАТО СЕ РЕГИСТРИРАТЕ,ПОТВЪРДЕТЕ РЕГИСТРАЦИЯТА СИ ОТ ЛИНКА,КОЙТО ЩЕ ВИ БЪДЕ ИЗПРАТЕН В ПОЩАТА ВИ ОТ WAZZUB.В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ,НАКРАЯ ЩЕ ЗАГУБИТЕ ВСИЧКО,В СМИСЪЛ ВСЕКИ ЕДИН ДОЛАР КОЙТО СТЕ СПЕЧЕЛИЛИ,КАТО СТЕ ПОКАНИЛИ НЯКОГО. Пример каните 5 човека да се регистрират от вашият линк,те от своя страна поне по още 5-ма,които след като направят същото като вас,и така до 5-то ниво.Резултатът е този,че след стартът на 9 април тази година вие ще получавате близо 4000$ месечно без да правите повече каквото и да е за целта и то до живот.Представете си какъв би бил ефектът,ако се позанимаете доста повече.А при съвсем минимални усилия може да имате и 100-200$ на месец,Вие избирате!!! Не забравяйте няма какво да губите,освен свободното си време. Сещате ли се за някога, за по-полезно и доходоносно прекарано свободно време? Аз лично не. Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=fbaa0cc0

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини