9 поправки в Конституцията на Гърция

  • 26 ноември 2019 08:36

  • 404
  • 0
 9 поправки в Конституцията на Гърция
© Pixabay

Гръцките депутати одобриха девет големи конституционни изменения от общо 49, предложени от всички партии по време на процедурата, включително разрешаване на гърците от диаспора да гласуват от страната си на пребиваване, отделяне на изборите на президента от разпускането на Парламента и изменение на закона за предоставяне на имунитет на министрите, подложени на наказателно преследване, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Промените засягат 28 члена от гръцката Конституция.

С новите изменения законодателите вече няма да имат имунитет от наказателно преследване за престъпления и членовете на независимите власти ще бъдат избрани с мнозинство от три пети в конференцията на президентите (органът, натоварен с назначенията), вместо предишното изискване за мнозинство от четири пети.

Освен това гражданите ще могат да внесат до две законодателни предложения за обсъждане в Парламента, при условие че съберат минимум 500 000 подписа. Тези законопроекти обаче няма да са свързани с въпроси на фискалната и външната политика или отбраната.

Друго одобрено изменение ще гарантира минимален доход за семействата, „за да се осигурят достойни условия на живот за всички граждани“, съгласно законодателството.

Гръцката опозиция: Днес е тъжен ден за нас

Ревизията започна от предишната лява администрация на СИРИЗА през 2018 г. и включва предложение за отделяне на гръцката държава от Църквата - ход, който беше отхвърлен от „Нова Демокрация“.

От друга страна, управляващите консерватори искаха да променят член 16, който забранява работата на частни университети, но този ход бе блокиран от СИРИЗА.

Това беше четвъртият опит за промяна на Конституцията на страната след 1975 г., когато първият Основен закон след ерата след диктатурата влезе в сила.

Последвайте канала на

Калина Христова
404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини