Хиляди протестираха в Брюксел срещу насилието над жени

  • 24 ноември 2019 20:02

  • 556
  • 0
Хиляди протестираха в Брюксел срещу насилието над жени
© gettyimages (архив)

Близо 10 хиляди души излязоха днес на демонстрация в Брюксел в навечерието на утрешния Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените, предаде АФП.

След като почетоха паметта на жените, станали жертва на насилие, с церемония на централната гара на Брюксел, демонстрантите тръгнаха към брюкселската Съдебна палата, пред която бяха поставени червени дамски обувки, символ на жените жертви на убийства. "Омръзна ни", "Повече нито една", пишеше на плакатите на демонстрантите, сред които имаше както жени, така и мъже и деца. На плакатите бяха изписани и имената на 22-те жени, жертви на убийства в Белгия от началото на годината. Пред сградата на Съдебната палата демонстрантите вдигаха шум и пускаха аларми, за да покажат, че са против мълчанието около смъртта на тези жени.

Близо 200 души протестираха в Москва срещу проектозакон за домашното насилие

В Белгия има сложна система на управление с няколко нива на властта - федерално, регионално, общинско, и всички те правят нещо в борбата срещу насилието над жени. Основното ни искане обаче е да бъде изготвен национален план, заяви пред АФП Селин Кодрон, една от организаторките на демонстрацията. Важно е насилниците да бъдат наказвани, но ние искаме да няма насилие, подчерта тя.

ЕП ще призове всички държави в ЕС да приемат Истанбулската конвенция

Според платформата Мирабал от 2017 г. в Белгия са извършени най-малко 98 убийства на жени, от които най-малко 20 от началото на тази година. Всяка трета жена ще стане през живота си жертва на сексуално или физическо насилие, прогнозира ООН, цитирана от ДПА. Извършителите на насилието най-често са партньори на жените.

Филип Епитропов
556 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини