Столтенберг похвали идеята на Германия за по-тясна политическа координация между членовете на НАТО

  • 20 ноември 2019 19:30

  • 311
  • 0
Столтенберг похвали идеята на Германия за по-тясна политическа координация между членовете на НАТО
© Getty Images/Guliver (архив)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днес предложението на Германия за по-тясна политическа координация сред 29-те членки на алианса, предаде ДПА.

По думите му това е "послание, че НАТО е платформата, събрала Северна Америка и Европа, и тя е жизнено важна за нашата сигурност".

Малко преди срещата тази вечер на външните министри от пакта Столтенберг каза, че ще обсъди идеята с германския първи дипломат Хайко Маас и колегите му.

НАТО превъоръжава системата за ранно предупреждение

На път за срещата, която е подготовка за форума на НАТО на 3 и 4 декември в Лондон по случай 70-годишнината на съюза, Маас каза, че е необходимо "да бъде подсилено политическото крило на НАТО, за да има по-тясна политическа координация между партньорите".

В интервю за сп. "Икономист", публикувано по-рано този месец, френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на обвини Истанбул и Вашингтон, че не са се консултирали със съюзниците си, когато Турция навлезе в Северна Сирия след изтеглянето на САЩ оттам.

По думите на Макрон случилото се е доказателство, че алиансът е в състояние на "мозъчна смърт". Думите на френския държавен глава смутиха много от членовете на НАТО и предизвикаха дебати за това как организацията да бъде използвана като платформа за политически дискусии.

На днешното министерско заседание и на срещата на върха през декември ще се обсъждат теми като контрола върху въоръженията, увеличаването на разходите за отбрана на европейските партньори, както и нарастващата роля на Китай на световната сцена, съобщи ДПА.

Последвайте канала на

БТА
311 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини