До 10 000 евро глоба за пушене в Гърция

Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. постави днес началото на кампания, която цели намаляване с една трета до 2025 г. на броя на пушачите в Гърция, където употребата на тютюн остава висока, съобщава АФП.

Гръцката държава има за цел да намали броя на пушачите с 30 процента до 2025 г., заяви Мицотакис на пресконференция. Нашият враг е димът, не пушачите. Нашата цел не е да разделяме, а по-скоро да обединяваме в името на здравето, каза той.

Всяка година тютюнопушенето убива 20 000 гърци и води до 700 000 престоя в болница, които струват близо един милиард евро, посочи той.

Според медицинско изследване, публикувано през октомври, броят на пълнолетните пушачи е намалял от 40 на 27,5 процента за едно десетилетие.

В Гърция забраниха пушенето в присъствието на деца

Но премиерът изрази безпокойство днес за тревожния процент на 15-годишни малолетни, които употребяват тютюн: едно на шест момчета и едно на осем момичета.

Нов закон, гласуван от консервативното правителство на Мицотакис, което дойде на власт през юли, наказва с глоби до 500 евро пушачите, които палят цигара в ресторант или нощен бар, и с глоби до 10 000 евро собствениците на заведенията, в които са допуснати подобни нарушения. Повтарящи се нарушения могат да доведат до временно затваряне на въпросните заведения и до отнемане на лиценза им.

Масови проверки в Гърция за пушачи в коли с деца

Мицотакис е заклет непушач. Той разказа днес разговор през 1979 г. с неговия дядо, който умирал от рак на белия дроб. "Ние не знаехме пагубните ефекти /на тютюна/. Ти ги знаеш", му казал тогава неговият дядо.

Първият закон срещу тютюна в Гърция датира от средата на XIX в.: през 1856 г. кралски указ на Отон Първи от Бавария - първия гръцки монарх след извоюването на независимост от Османската империя, забранява използването на лули и цигари в учрежденията и магазините.

Последната кампания срещу тютюнопушенето е от 2009 г. Първоначално енергично насърчавана от властите, впоследствие тя бе изоставена.

Коментари

  1. 2019.11.21 | 12:12

    браво, това е държава, за съжаление в българия това няма как да стане.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет