Ватикана критикува САЩ заради еврейските селища на Западния бряг

  • 20 ноември 2019 17:39

  • 320
  • 0
Ватикана критикува САЩ заради еврейските селища на Западния бряг
© Pixabay

Светият престол се присъедини днес към критиките по света към САЩ по повод новата им позиция, че еврейските селища на Западния бряг не нарушават международното право и не са незаконни, предаде ДПА.

В комюникето на Ватикана се посочва, че решението на Вашингтон заплашва да подкопае допълнително израелско-палестинския мирен процес, а също и без друго крехката регионална стабилност.

Във връзка с това Светият престол "потвърждава позиция си за "две държави за два народа" като единствен начин за постигане на цялостно решение на този вековен конфликт", се казва в документа.

Нетаняху: Ще анексираме еврейските селища по Западния бряг

"Светият престол подкрепя правото на Израел да живее в мир и сигурност в признатите от международната общност граници, както и че същото право има и палестинският народ и то трябва да бъде признато, зачитано и прилагано", допълва текстът.

В понеделник държавният секретар на САЩ Майк Помпейо огласи поврат в дългогодишната американска политика относно израелските селища в окупираните територии. Това бе поредният произраелски ход на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, след като той реши да бъде преместено в Ерусалим посолството на САЩ и призна претенциите на Израел за суверенитет над Голанските възвишения.

На Западния бряг и в Източен Ерусалим има над 200 селища, в които живеят над 600 хиляди израелци. Палестинците желаят тези две територии да бъдат част от тяхната евентуална независима държава, припомни ДПА.

Последвайте канала на

БТА
320 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини