Един милиард евро ще струват наводненията на Венеция

  • 18 ноември 2019 13:22

  • 479
  • 0
Един милиард евро ще струват наводненията на Венеция
© getty images

Властите във Флоренция и Пиза следят внимателно нивото на река Арно, което се повиши значително след обилните валежи през почивните дни. Венеция беше залята за трети път в рамките на по-малко от седмица. Площад Сан Марко е затворен, а щетите до момента се оценяват на близо един милиард евро, информира БНТ.

Площад Сан Марко е пуст. Местните власти наредиха достъпът до него да бъде ограничен, след като явлението "висока вода" отново заля Венеция. Нивото на водата вчера достигна 150 сантиметра след рекордните 187 сантиметра във вторник.

Макар сега водата да е по-малко, опасността остава, както и извънредното положение, обявено в края на миналата седмица. Според оценките на кмета Луиджи Брунаро, нанесените щети може би вече надхвърлят един милиард евро.

Правителството отпусна 20 милиона евро за преодоляване на последиците. Жителите на Венеция, чиито къщи са пострадали, имат право на 5 хиляди евро помощ, а собствениците на ресторанти и магазини - до 20 хиляди евро.

Хотелиерите вече се оплакват заради отменени резервации. Животът на жителите и гостите на Венеция допълнително се затруднява заради неработещите банкомати.

 "Казваме си, че сме дошли във Венеция в годината на историческа "аква алта". Много е красиво, но ще дойдем пак, когато е по-сухо", каза Магали Мариолу, туристка от Франция.

"Щетите са доста. В моя случай електрическата система е под вода, много от стоката - също. Трябва да работим усилено, за да възстановим всичко", категоричен е Лука Талиапиетре, собственик на магазин.

Венеция отново е под вода

На юг също са обезпокоени и се опитват да приложат превантивни мерки. Властите във Флоренция, която помни голямото наводнение от 1966 , взело 100 жертви и нанесло огромни щети, призоваха жителите на града да стоят далеч от реката. На място има допълнителни части на гражданска защита, паравоенни структури са изпратени и в Пиза.

Последвайте канала на

Калина Христова
479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини