Германия: Европа не би могла да се защити без САЩ

  • 10 ноември 2019 13:41

  • 1617
  • 9
Германия: Европа не би могла да се защити без САЩ
© Gettyimages (архив)

Нито Германия, нито Европа могат да се защитават без САЩ, провеждането на външна политика и политика на сигурност без сътрудничество с Вашингтон би било безотговорно. Такова мнение изрази германският външен министър Хайко Маас в публикувана днес статия в електронната версия на сп. "Шпигел", цитирана от ТАСС.

,,За Германия нещата са ясни: би било грешка, ако подкопаем НАТО. Без САЩ нито Германия, нито Европа са в състояние да се защитават ефективно", смята министърът. По думите му това неотдавна "много ярко беше демонстрирано от нарушаването от Русия на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег".

,,Провеждането на външна политика и политика на сигурност без Вашингтон би било безотговорно, разделянето на европейската и американската сигурност е опасно", подчерта Маас.

,,Още много години ще се нуждаем от НАТО. Алиансът символизира разпределяне на товара, международно сътрудничество и мултилатерализъм", смята той. По думите на Маас силна и суверенна Европа е част от алианса и не трябва да се разглежда като заместител на НАТО.

Маас също така се изказа отново за създаване на Европейски съвет за сигурност.

,,Нуждаем се от такъв орган като място, където европейците да обединят усилията си в сферата на външната политика и политиката на сигурност", смята той.

,,Великобритания трябва да участва в това, дори и да напусне ЕС", добави той.

По-рано тази седмица президентът на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на в интервю за сп. "Икономист" заяви, че в НАТО липсва координация между Вашингтон и европейските му съюзници и че алиансът се намира в състояние на "мозъчна смърт". Той отбеляза също, че Европа трябва да започне да мисли за себе си като за самостоятелна геополитическа сила, иначе тя "няма да контролира съдбата си".

Последвайте канала на

БТА
1617 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
мдаааа....

2019.11.10 | 20:55

9

Аооо,няма ли един нормален в този ЕС да каже на Ханкоо Маас и оная дъртата,ялова,немска оФца,че Германия и половината Европа е окупиране,ПОВТАРЯМ ОКУПИРАНА от Америка с военни бази и редовна армия !!! Подслушват правителства и шантажират политици,ЦРУ номерата на говедата.Швабите не могат да вземат НИКАКВО решение без САЩ от 1945г,същото се отнася и за Япония и т.н. с новите членове на НАТО. Все Русия ви е виновна и все те ще ви превземат...аман от глупости.

Хуан Карлос

2019.11.10 | 19:35

8

Единствените които нападат Европа са мисюлманските емигранти и еврейските корпорации.

2019.11.10 | 17:28

7

И, кой мисли да я напада?

Хе

2019.11.10 | 16:45

6

А кой мисли да напада Германия? Та тя все още е окупирана територия.

f

2019.11.10 | 16:04

5

САЩ е огромна държава с много ресурси и свои интереси в света. Европа е Европа и си е единица различна от САЩ. Ако 20, 30, 50, 100г е имало съвпадение на интересите между двете не означава, че на 101-вата например ще има. Нито че на 1-вия ден от 101-вата ще има. Президентите идват и си отиват, нови се качват, с нови вътрешни и външни напрежения, които да им влияят. Има 0 гаранция, че Европа винаги ще е със САЩ и никога против САЩ. Идеята, че за собствената защита на континента ни тр да е отговорен някой външен показва незаинтересованост, безотговорност към собствената нация и околните и е просто идиотска в широк план.

2019.11.10 | 14:56

4

От ордите орки , които напират да превземат еврома само Русия може да спаси. Сащ освен да бомбандира София втората световна и да ползва българска земя за бази без пари , нищо друго не са направили.

RT

2019.11.10 | 14:48

3

Русия, ако реши да влезе в Европа, нищо не може да я спре, дори и Сращ. Само че, Русия има нужда от независима Европа, не от сегашната подлога на Хамерика..!

Марио

2019.11.10 | 14:44

2

Стига лов на вещици.
Никой нито иска нито ще напада Европата.

2019.11.10 | 13:58

1

Много рязко, поврата е обратим се оказа накрая, лоши новини за Руския кумонестически режим, няма да има мангизи

Добави коментар

Водещи новини