Испания гласува днес на четвърти парламентарни избори за четири години

  • 10 ноември 2019 06:47

  • 490
  • 1
Испания гласува днес на четвърти парламентарни избори за четири години
© Gettyimages (архив)

Изпаднала в политическа парализа, Испания отново е призована пред изборните урни, за четвърти път за четири години, в обстановка на криза в Каталуния и очаквания за възход на крайнодясната партия "Вокс", предаде Франс прес. Според социологическите проучвания победител ще е водачът на сегашното социалистическо правителство Педро Санчес, който спечели и предишните избори в края на април, но не успя да се договори дори с радикалната левица "Подемос" за оставането си на власт.

Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) обаче няма да засили позициите си както се надява, за разлика от дясната Народна партия (НП) и най-вече крайнодясната "Вокс", отбелязва агенцията. "Вокс" може да се превърне в третата политически сила в страната, след като през април влезе в Конгреса на депутатите (долната камара на парламента), при положение, че крайнодесните нямат достъп до властта от края на франкистката диктатура през 1975 г.

Ултранационалистическата формация, която проповядва забрана на сепаратистките партии и има много твърда риторика по отношение на имиграцията, се възползва от тревогата, предизвикана от сблъсъците при протестите в Барселона. Протестите избухнаха, след като в средата на октомври бяха произнесени присъдите на каталунските сепаратистки лидери за ролята им в опита да отцепване на Каталуния от Испания през 2017 г.

Педро Санчес изключи възможността за голяма коалиция с консерваторите

Според допитванията "Вокс" може да удвои депутатите си до близо 50 в 350 местната долна камара.

За да мобилизира избирателите си, Санчес в последните дни предупреди за възхода на "Вокс", която според него представлява онази "Испания в черно и бяло отпреди 40 години, която никога не бива да се връща".

Днешните избори вероятно няма да сложат край на политическата нестабилност, саботираща четвъртата по големина икономика в еврозоната от 2015 г., когато двупартийният модел НП - ИСРП стана на пух и прах с влизането на "Подемос" и либералната партия "Сиудаданос" в парламента.

Според сондажите нито левият блок (ИСРП, "Подемос" и "Мас Паис" - отцепници от "Подемос"), нито десният (НП, "Вокс" и "Сиудаданос") ще получи мнозинство.

Испанският премиер иска абсолютно мнозинство на изборите

Нов опит за съюз между социалистите и "Подемос" изглежда труден, поради силното взаимно недоверие след неуспеха на преговорите помежду им след априлските избори.

В краен случай парламентът може да упълномощи Санчес да управлява в малцинство, ако депутатите, главно от Народната партия, гласуват с "въздържал се".

Последвайте канала на

БТА
490 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
г-н Марешки

2019.11.10 | 08:21

1

Рускорускато малоумничестно пред европейската ценност и святост.Вие пък няма да се разделите по умни да станете пак ще гледате и умирати

Добави коментар

Водещи новини