Ангела Меркел: Европа да брани демокрацията

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се призова Европа да брани свободата и демокрацията, в реч по случай честванията на 30 години от падането на Берлинската стена, предаде АФП.

"Ценностите, на които се основава Европа, трябва винаги да бъдат защитавани. Трябва и в бъдеще да има ангажименти в подкрепа на демокрацията, свободата, човешките права и толерантността", заяви Меркел в Параклиса на помирението, издигнат близо до мястото на някогашната Берлинска стена, която разделяше германската столица по време на Студената война. "Трябва в бъдеще да се ангажираме" в защита на ценностите на Европа, добави канцлерът.

"Девети ноември ни напомня, че трябва да се борим срещу омразата, расизма и антисемитизма", отбеляза Меркел. Днешната дата в Германия е и годишнина на т.нар. Кристална нощ от 1938 г., когато нацистите опожаряват синагогите в страната. "Девети ноември е съдбоносен ден за германската история. На днешния ден почитаме и паметта на жертвите на погромите от 1938 г., спомняме си престъпленията против евреите в Германия в нощта на 9 срещу 10 ноември", отбеляза тя.

"Девети ноември отразява както ужасни, така и щастливи моменти в историята ни, учи ни, че е необходимо решително да се противопоставяме на омразата, расизма и антисемитизма. Този ден ни призовава да правим всичко възможно в защита на свободата и демокрацията, на човешкото достойнство и на правовата държава", заяви Меркел. Тя добави, че за падането на Берлинската стена са повлияли в някаква степен събитията в Източна Европа, споменавайки движенията за свобода в Полша, Чехия, Унгария и балтийските страни.

"Призивът за свобода създаде нови демокрации в Централна и Източна Европа. Германия и Европа най-после можаха да се обединят", посочи  канцлерът.

 

Коментари

 1. 2019.11.09 | 18:49

  Стига, можеш да кажеш на грозната си жена или да се обърнеш към майка си, ако още не е умряла

 2. 2019.11.09 | 18:10

  "свобода и демокрация"? Робство съшито с бели конци!

 3. 2019.11.09 | 17:50

  край на глобализацията, независимост на европейските народи, стига власт на ЦРУ и сините мафиоти - неофашисти.

 4. 2019.11.09 | 17:48

  на Костов и Сорос, затова се е загрижила тая немска Цецка Цачева, ще бесим сините, после с Русия.

 5. 2019.11.09 | 16:18

  Само не става ясно, един гладен кумонист как е възможно да направи това, да брани демокрацията!? Той онзи бесния събаря с арабски финанси

 6. 2019.11.09 | 14:24

  Точно ти ли намери да го кажеш, откачено немско бабе, което промени Християнска Европа завинаги!!!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет