Гърция затяга контрола за убежища и мигранти

  • 01 ноември 2019 11:14

  • 346
  • 0
Гърция затяга контрола за убежища и мигранти
© pixabay

Гръцките депутати одобриха правителствен законопроект, насочен към облекчаване на натиска върху егейските острови чрез ускоряване на процедурите за предоставяне на убежище и връщане на мигранти в Турция.

Законопроектът беше подкрепен от депутати от Нова демокрация и от Движение за промяна. Сириза, Гръцката комунистическа партия, Гръцко решение и Мера25 гласуваха против.

Гласуването дойде след напрегнат дебат в парламента, като премиерът Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. се сблъска с лидера на Сириза Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли заради съответните подходи на партиите им към проблема с бежанците и след протести на групи за защита на правата на човека.

Обръщайки се към Парламента преди гласуването, Мицотакис заяви, че Гърция придобива „ясна и функционална система за даване на убежище“, която ще защитава бежанците, но няма да „отвори широко вратите си“ за всички.

„Законът за даването на убежището дава ясно послание: Онези, които знаят, че не заслужават убежище, но се опитват да влязат и да останат в страната ни, вече няма да бъдат толерирани“, заяви Мицотакис.

„Страната ни знае какво означава да бъдеш бежанец и ще предложи подслон на хората в опасност“, добави той.

Последвайте канала на

Калина Христова
346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини