Германският президент благодари на САЩ за подкрепата им за обединението на Германия

  • 31 октомври 2019 16:13

  • 318
  • 1
Германският президент благодари на САЩ за подкрепата им за обединението на Германия
© Getty Images/Guliver

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер благодари днес на САЩ за подкрепата им за обединението на Германия, предаде ДПА.

В реч в "Гьоте институт" в Бостън на събитие по случай 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена Щайнмайер заяви, че Германия дължи на САЩ своето единство и свобода.

"Ние сме и ще останем дълбоко отдадени на това, Америка", каза той и добави: "Благодаря ти, Америка!".

Без да споменава американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, Щайнмайер говори за САЩ преди неговото управление. "Онази Америка беше винаги ангажирана с подкрепа за обединена Европа. Онази Америка искаше истинско партньорство и приятелство с взаимно уважение. Много от това днес явно не е толкова очевидно", заяви той.

В рамките на посещението си в САЩ Щайнмайер възнамерява да се срещне утре с бившия държавен секретар Джон Кери.

На 9 ноември Германия ще отбележи 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена - събитие, дало тласък на процеса, довел до обединението на ГДР и ФРГ на 3 октомври 1990 г.

Последвайте канала на

БТА
318 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
големи

2019.10.31 | 18:04

1

големи лицемери. да благодари на руснаците че си изтеглиха войските и разрешиха да се обединят. иначе щяха да видят едно обединие през крив макарон.
а сега как им се отблагородяват??? - запалиха война в украйна.

Добави коментар

Водещи новини