Алтернатива за Германия задмина партията на Ангела Меркел с 1% на местният вот в Тюрингия

  • 28 октомври 2019 10:30

  • 789
  • 1
Алтернатива за Германия задмина партията на Ангела Меркел с 1% на местният вот в Тюрингия
© Getty (архив)

Крайнодясната формация "Алтернатива за Германия" (АзГ) е изпреварила Християндемократическия съюз (ХДС), от чиито редове е бил излъчен канцлерът в Берлин Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се в местния вот в провинция Тюрингия с един процент, предаде Би Би Си.

Евроскептичната АзГ е получила 23 на сто от гласовете при преброяването на действителните бюлетини от вчерашните избори. Двадесет и два  процента от избирателите са гласували за ХДС.

Управляващата бившата част от Германската демократична република тройна коалиция, съставена от Германската социалдемократическа партия, "Левите" и "Зелените", са запазили водещите си позиции. Съюзниците са получили 30 процента от гласовете.

Водачът на АзГ в Тюрингия Бьорн Хьоке след обявяването на резултатите е благодарил на подкрепилите го избиратели. "Над Тюрингия изгря слънце", е казал той. Британската медия припомни, че на предишните местни избори преди пет години крайно десните са получили 10,6%  от  гласовете.

Кандидатът на ХДС Мике Моринг е заявил, че това е най-лошият резултат на неговата партия в провинцията от Обединението на Германия 1990 година насам.

Валери Зайцев
789 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
чудесна новина

2019.10.28 | 12:47

1

за циониската световна мафия.

Добави коментар

Водещи новини