Синодът във Ватикана приключва след разгорещени спорове

  • 26 октомври 2019 09:20

  • 823
  • 0
Синодът във Ватикана приключва след разгорещени спорове
© gettyimages

След три седмици на дебати по деликатни теми като ръкополагане на женени мъже за свещеници и екологичните проблеми в Амазонка епископският синод във Ватикана приключва този уикенд, информира ДПА.

Очаква се довечера да бъде публикуван окончателен документ, който може да включва предложение при изключителни обстоятелства за свещеници да бъдат ръкополагани женени мъже.

В неделя папа Франциск официално ще сложи край на т. нар. Синод за Амазония с литургия в базиликата "Свети Петър".

От 6 октомври епископи и експерти от Южна Америка и други части на света обсъждат специфичните предизвикателства, пред които е изправена Католическата църква в региона на южноамериканските дъждовни гори.

Въпросът за "viri probati" - мъже с доказани добродетели - се оказа основният източник на противоречия. Няколко епископи и експерти от Амазония настояват при изключителни обстоятелства такива женени мъже да бъдат ръкополагани предвид недостига на свещеници в региона.

Реформаторите освен това призовават и за някаква форма на официални богослужебни длъжности, които да бъдат възлагани на жени, което би увеличило ролята им в църквата.

Двете предложения предизвикаха силни критики сред консервативните духовници, които се опасяват, че в крайна сметка изоставянето на изискването за безбрачие може да се наложи като постоянно решение, макар това да не бе част от разискванията в синода.

Епископският синод не взема задължителни за изпълнение решения, а разработва окончателен доклад, който се предоставя на папата. Текстът служи като основа за бъдещи решения, като по окончателната версия на документа могат да гласуват само мъже.

Последвайте канала на

БТА
823 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини