Ватикана разследва възможни злоупотреби с дарения, вложени в луксозна сграда в Лондон

  • 20 октомври 2019 19:04

  • 803
  • 0
 Ватикана разследва възможни злоупотреби с дарения, вложени в луксозна сграда в Лондон
© Getty Images

Правосъдието на Ватикана разследва системата, чрез която е станало възможно придобиването на луксозна сграда в Лондон чрез дарения за Църквата, предаде Франс прес. Това е поредна деликатна афера, засягаща финансите на Светия престол след оставката началника на жандармерията, натоварена с досието.

Дали става въпрос за спорно управление на даренията, предназначени за бедните, или за разчистване на сметки на върха на Ватикана? Разследването, започнало през лятото, посочва "сериозни елементи за финансови злоупотреби, измами, злоупотреба с доверие и пране на пари", според заповедта за обиск, публикувана днес от седмичника "Еспресо". Което, както изглежда, потвърждава впечатлението, че Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март среща затруднения да прилага реформата си за финансова прозрачност по върховете на Светия престол.

Правосъдието на Ватикана иззе на 1 октомври документи от офисите на самия Държавен секретариат, където работи личната охрана на папата, както и от Службата за финансова информация - независим финансов регулатор. Това е единственото потвърдено от Ватикана, още същия ден.

В понеделник Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март прие оставката на Доменико Джани, дългогодишен шеф на сигурността във Ватикана и главен телохранител на Светия отец, заради изтичане на информация от разследване на предполагаеми финансови престъпления.

Изтеклите документи попаднали в ръцете на разследващия журналист Емилиано Фитипалди от "Еспресо", който вече беше публикувал крадени документи за вътрешните финансови практики на Ватикана в рамките на мащабния скандал, наречен "Ватилийкс Две" през 2015 година. Това доведе до дело и осъждане на испански духовник за разпространение на поверителни документи.

В центъра следователите сега според документите на "Еспресо" са 650 милиона евро средства на разположение на Държавния секретариат (през 2019 година), голяма част от които получени от дарения за Светия отец от благотворителни акции и функционирането на Римската курия.

Около 500 милиона евро от тази сума са били поверени през последните години на банка Креди сюис (Crеdit Suisse) със задачата да ги реинвестира.

Разследването се базира на сигнал на Института за религиозни дейности (банката на Ватикана), от която Държавният секретариат е поискам без много обяснения през 2018 година плащане на 150 милиона евро за окончателното придобиване на сграда в шикозния лондонски квартал Челси (17 000 квадратни метра, представляващи около 50 луксозни апартамента). Сделката е била на обща стойност 200 милиона евро, според документи на "Еспресо".

Последвайте канала на

БТА
803 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини