Евродепутатите за фалита на "Томас Кук": Необходима е по-добра защита за потребителите и служителите

  • 24 октомври 2019 16:00

  • 357
  • 0
Евродепутатите за фалита на "Томас Кук": Необходима е по-добра защита за потребителите и служителите
© gettyimages (архив)

Евродепутатите призовават държавите членки да използват пълноценно съществуващите инструменти на ЕС, за да смекчат отрицателните последици от фалита на „Томас Кук“.

В резолюцията, приета в четвъртък евродепутатите изразиха своята загриженост за стотиците хиляди блокирани туристи (над 600 000), за хилядите загубени работни места, за трудностите причинени на малките и средни предприятия и за щетите, нанесени на туристическия сектор, съобщиха от пресцентъра на Европарламента в София.

Според евродепутатите държавите членки трябва да използват Европейския социален фонд и Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, за да помогнат на работниците, загубили работата си в резултат на фалита, както и на компаниите, засегнати от срива на туристическата компания, а Комисията трябва да установи финансови инструменти на ЕС, които биха могли да компенсират причинените на сектора вреди.

Комисията и държавите членки трябва също да гарантират, че работниците, засегнати от неплатежоспособността на работодателя, ще получат изработените си, но неизплатени заплати и пенсионните си обезщетения, добавят те.

Подобряване на реакцията при бъдещи кризи

Евродепутатите отбелязват, че от 2017 г. насам над 32 компании са фалирали и искат Комисията да установи дали са необходими нови мерки, за да бъдат предотвратени подобни ситуации в бъдеще.

Причините, довели до фалита на „Томас Кук“, трябва да бъдат проучени, като се има предвид, че финансовото състояние на компанията е било вече известно на британските власти. Ако е необходимо, правилата могат да бъдат променени, за да се следи по-добре финансовото състояние на авиокомпаниите, смятат евродепутатите и добавят, че държавната помощ може да бъде разглеждана като вариант за смекчаване на негативните икономически последици, но само като крайна мярка.

По-добра защита на пътниците и служителите

С цел да се повиши защитата на пътниците при фалит на авиокомпания, е необходимо правилата на ЕС за правата на пътниците да включват задължителни механизми за защита като гаранционни фондове или сключени застрахователни договори от страна на авиокомпаниите. Понастоящем правилата на ЕС за правата на пътниците се преразглеждат и се очаква държавите членки да приемат своята позиция.

Евродепутатите също искат Комисията да представи предложение за правото на работниците да получават информация и да участват в консултации, както и относно прогнозирането и управлението на процеси по преструктуриране в съответствие с резолюцията на Парламента от януари 2013 г.

Стратегия за туристическия сектор на ЕС

Накрая, евродепутатите подчертават, че туристическият сектор, който претърпя сериозни щети поради срива на „Томас Кук“, генерира повече от 10 процента от общия БВП на ЕС и действа като стимул за други сектори.


Следователно той следва да бъде включен в приоритетите на Комисията и да има отделен бюджетен ред в следващия бюджет на ЕС

Последвайте канала на

Филип Епитропов
357 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини