ЕП отново подкрепи Северна Македония и Албания по пътя към ЕС

  • 24 октомври 2019 14:56

  • 332
  • 0
ЕП отново подкрепи Северна Македония и Албания по пътя към ЕС
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейският парламент съобщи, че е приел днес резолюция, в която заявява, че Северна Македония и Албания отговарят на изискванията на ЕС за започване на преговори за присъединяване.

ЕП изразява дълбоко разочарование от липсата на единодушие на Европейския съвет на 17 и 18 октомври за даване на начало на преговорите. Евродепутатите са разочаровани от блокирането от страна на Франция, Дания и Холандия на решението и отбелязват, че Албания и Северна Македония са положили значителни усилия в последните няколко години и отговарят на изискванията на ЕС за започване на преговорите.

Приветстват се усилията на Северна Македония за уреждане на сложните двустранни спорове със съседните държави, особено чрез Преспанското споразумение с Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Евродепутатите приветстват наскоро осъществените реформи в съдебната система в Албания.

ЕП подчертава, че липсата на решение за начало на преговорите е стратегическа грешка, която има отрицателно въздействие върху доверието към ЕС и изпраща недобро послание към други държави, които биха искали да се присъединят към Общността. Това би могло да позволи на други чуждестранни участници - чиито действия може да не съответстват на ценностите и интересите на ЕС - да се ангажират по-тясно със Северна Македония и Албания, заявяват евродепутатите.

Реформата на процеса на разширяване, за която призовават някои страни, не следва да пречи на Албания и Северна Македония, които вече са изпълнили изискванията, да бъдат оценявани по собствените им заслуги и обективно, а не според вътрешния политически дневен ред в други държави, се посочва в текста. Евродепутатите призовават държавите на ЕС да подходят отговорно към Албания и Северна Македония, и да приемат единодушно положително решение на следващата си среща.

ЕП трябва да засили своите дейности в подкрепа на демокрацията, за да може националните парламенти в Западните Балкани изпълняват ролята си на двигател на демократичната реформа, се допълва в резолюцията. Текстът беше приет с 412 гласа "за", 136 "против" и 30 въздържали се.

Последвайте канала на

БТА
332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини