Моравецки: Полша ще настоява ЕС да започне процес на интеграция на Албания и Северна Македония

Полша ще настоява Европейският съюз да започне процес на интеграция на Албания и Северна Македония, защото това е необходимо за борбата с нелегалната миграция, заяви вчера пред журналисти премиерът на Полша Матеуш Моравецки, който участва на срещата на високо равнище на ЕС, предаде ТАСС.

"Това е важна тема, включително и за Полша, изхождайки от сигурността на външните граници, в контекста на възможни нови вълни нелегална миграция, бежанци от различни държави", каза Моравецки и посочи, че има предвид главно за Близкия изток.

"Днес виждаме колко неспокойна е ситуацията в Близкия изток. В тази връзка, да пускаме на южния и югоизточния фланг на ЕС такива големи играчи като Русия, Китай или Турция, не е в интерес на ЕС", каза Моравецки.

"Ако Евросъюзът иска да е глобален играч и да гарантира сигурността на функционирането на ЕС, трябва да изпълняваме договореностите", подчерта Моравецки. "Тези държави, които днес не се съгласяват да поемат тези задължения (за интеграцията на Албания и Северна Македония), действат против интересите на целия Евросъюз", предупреди Моравецки.

Полският премиер изтъкна, че е в интерес на ЕС да завърши процеса на интеграция на Западните Балкани, за да може външните граници на Евросъюза да са географски правилно формирани с оглед борбата с миграцията и нелегалните бежанци, което означава и гарантиране на сигурността на границите на ЕС.

Коментари

  1. 2019.10.18 | 08:01

    Vsyaka edna dırjava ima paravo i zadıljenie çe da si pazi grajdanite ot teroristiçni napadeniya

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет