Гюнтер Ферхойген: В много европейски държави няма нагласа за прием на която и да е страна от Западните Балкани

Първият еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген изрази съмнението си, че ЕС скоро ще започне преговори за членство със Северна Македония и Албания.

"В редица страни от ЕС продължава да няма никаква нагласа да допуснат приема на която и да е страна от Западните Балкани“, каза той в интервю за "Хоризонт" по БНР.

"Говорим за стабилността в целия регион на Балканите - както политическа, така и икономическа. Това е от стратегическо значение за Евросъюза. Не по-различно беше и при приемането на България и Румъния. Напрежението в света по-скоро се увеличава, вместо да спада. Изправени сме пред огромни предизвикателства, които Европа може да реши само, ако излезе на световната политическа сцена като силен и единен играч, но преди това трябва да решим проблемите пред собствената ни врата“.

Според Гюнтер Ферхойген Европейският съюз носи вина за това, че вече не може да влияе върху демократичните процеси в Турция.

„Бихме допуснали фатална грешка, ако се откажем от Турция. Ако трябва да сме честни, Турция няма друга алтернатива, освен ЕС. Не мога да си представя, че съюзът с Русия ще просъществува дълго. Не ми се иска да отблъснем Турция и да я тласнем в прегръдките на радикалните ислямски държави, като Иран например“, коментира Ферхойген в интервю за предаването „Събота 150“.

Коментари

  1. 2019.10.12 | 10:12

    Досущ прилича на гадняра от филма "Портокал с часовников механизъм"....?!

  2. 2019.10.12 | 09:14

    ha stiga bre gunter e kak niama da priemete nai bednata i nai izostanalata darjava vav evropa veshto rakovodena i predi vsicko kradena ot ciganskiat i premier da znaesh vie niamate nikakav moral.

  3. 2019.10.12 | 09:00

    ГОСПОДИН НИКОЙ

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет